Vanaf 2023 is gemeente Staphorst aangesloten bij Stichting Steenbreek. Vanuit Stichting Steenbreek organiseert de gemeente verschillende acties om inwoners nog enthousiaster te maken om hun leefomgeving te vergroenen. Om deze acties te organiseren werkt de gemeente Staphorst samen met Stichting Welzijn Staphorst (SWS), woningstichting VechtHorst, Vluchtelingenwerk en Prachtlint.

Voor een gezonder leven

Het verwijderen van stenen en vergroenen van de leefomgeving heeft verschillende positieve gevolgen voor de natuur, dieren en mensen. Het zorgt ervoor dat water weer in de bodem kan zakken en daarmee wordt het riool minder belast tijdens een extreme regenbui. Het brengt daarnaast verkoeling in warme tijden en geeft bijen, vlinders, vogels en allerlei andere kleine dieren weer een leefgebied. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen betekent een groene tuin en leefomgeving een leuker en gezonder leven.

Aankondiging tegelruildagen via de Staphorster en deze website

Afgelopen jaar vond er een buurtactie in IJhorst plaats. In één klap zijn er toen door inwoners meerdere tuinen opgeknapt. Ook hebben er twee tegelruildagen plaatsgevonden in 2023. Op deze dagen kunnen alle inwoners van de gemeente één of meerdere tuintegels inruilen voor een plant. Wanneer er weer in 2024 tegelruildagen worden georganiseerd, wordt u erover geïnformeerd via huis-aan-huiskrant De Staphorster en deze website. De buurtacties en tegelruildagen zijn ook een goed moment om elkaar als buren te ontmoeten en elkaar een handje te helpen. Zo werken we sámen aan een groene, biodiverse en klimaatadaptieve gemeente.