Speciaal telefoonnummer voor agrariërs

De agrarische sector is één van de belangrijke pijlers onder de werkgelegenheid, het landschap en de gemeenschap in de gemeente Staphorst. Door verschillende opgaven, waaronder het stikstofbeleid, is de druk op deze sector hoog. Gemeente Staphorst vindt het belangrijk om in verbinding te staan met de boeren en wil er voor hen zijn. Er is daarom een speciaal telefoonnummer voor agrariërs.

Samenwerking met Hogenkamp Agrarisch Coaching

Meerdere agrariërs maakten de afgelopen periode gebruik van het speciale nummer 085 - 064 55 91. en namen contact op met uiteenlopende vragen. Vragen over het gebruik van gronden of vergunningen zijn voor de gemeente te beantwoorden, maar als gemeente merkten we ook dat er behoefte is om te spreken over wat het met mensen en hun families doet. Burgemeester Jan ten Kate: “Het kan zijn dat de druk op bepaalde momenten zover oploopt dat je er graag met een relatieve buitenstaander, die op de hoogte is van de materie, over wil praten.” Om agrariërs hierin te kunnen ondersteunen is de gemeente een samenwerking aangegaan met Hogenkamp Agrarische Coaching.

Wij staan open voor alle vragen

“Onze dienstverlening aan boeren en tuinders in de gemeente Staphorst is vraaggestuurd. Je mag bellen, maar niemand hoeft”, zegt agrarisch coach Paulien Hogenkamp. Paulien komt zelf ook van de boerderij en werkte jaren als agrarisch adviseur. “Als adviseur kwam ik op een gegeven moment bij een boer wiens bedrijf niet goed liep. De bedoeling was dat ik bedrijfsadvies zou geven, maar ik merkte al gauw dat dit niet de oplossing was. Op zoek naar passende ondersteuning voor deze boer merkte ik dat dit er onvoldoende was, vertelt Paulien. Hogenkamp runt nu al bijna tien jaar een coachpraktijk gespecialiseerd in de agrarische sector. Inmiddels telt haar praktijk acht coaches en psychologen met ieder hun eigen expertise. Zie hiervoor www.agrarischecoaching.nl.

“Praten over zorgen lucht op.”

“Praten over zorgen lucht op en het is fijn als dat ook kan met iemand buiten je familie, werk, of sociale kring. Nergens zijn werk en privé zo met elkaar verbonden als op een boerenerf. Er zijn in veel boerenfamilies zorgen over de toekomst en dat kan leiden tot gevoelens van frustratie, neerslachtigheid en machteloosheid”, zegt Paulien. 

Contact met Hogenkamp Agrarisch Coaching

Paulien Hogenkamp vervolgt: “De gesprekken die wij voeren zijn heel divers, het gaat van mentale problematiek tot problemen in de familie- en relatiesfeer. Maar we begeleiden ook mensen rondom bedrijfsontwikkeling en -overname. De agrarische sector heeft van oudsher een mentaliteit van hard werken en gewoon doorgaan. Als het even niet zo goed gaat, wordt daar niet snel open over gesproken. Terwijl dat wel hard nodig is. Zeker nu. Daarom zijn we blij dat de gemeente Staphorst haar agrarische inwoners de mogelijkheid biedt om kosteloos mentale hulp in te schakelen. De kop leegmaken is de eerste stap om de toekomst weer met vertrouwen tegemoet te gaan. Je kunt ons ook kosteloos rechtstreeks bellen via 085 – 064 55 91.”

Groepsfoto Hogenkamp agrarische coaching