De gemeenteraad van Staphorst heeft vanavond (16 mei) ingestemd met de aanpak van het college van b en w om nieuwe ongeregeldheden rond een Sinterklaasintocht te voorkomen. In de gemeenteraad werd het rapport besproken dat het college liet instellen naar aanleiding van de gebeurtenissen op 19 november vorig jaar, toen mensen van Kick Out Zwarte Piet, Amnesty International en de pers bij een afrit van de A28 werden belaagd en geïntimideerd. De voorgenomen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet werd toen op het laatste moment afgeblazen omdat de gemeente de veiligheid van de demonstranten en van de aanwezigen op het Marktplein niet kon garanderen.

Gemeenteraad en college veroordeelden destijds eensgezind het geweld en de intimidatie onderaan de A28. Het college liet vervolgens RadarAdvies onderzoek doen naar het handelen van de gemeente, om daar lessen uit te kunnen trekken. Het rapport werd op 10 mei openbaar gemaakt. Het college liet toen al weten de aanbevelingen ter harte te nemen. In een verklaring in de gemeenteraad zei de burgemeester op dinsdagavond 16 mei onder meer het zich persoonlijk aan te trekken dat de gemeente onvoldoende over het voetlicht heeft weten te krijgen dat demonstreren een grondrecht is. Hij staat daar pal voor, liet hij weten, met een verwijzing naar de belofte die hij bij zijn installatie als burgemeester heeft afgelegd om trouw te zijn aan de Grondwet.

Het college wil nu inzetten op gesprekken met en in de samenleving om herhaling te voorkomen. De raad ondersteunt dit unaniem.

Raadsvergadering terugkijken