Wat is het?

U kunt een overledene laten begraven of cremeren. Hiervoor heeft u toestemming nodig van de gemeente. Uw uitvaartondernemer regelt dit meestal voor u.

Wat moet ik doen?

Voor de aankoop van het recht tot begraven, het begraven in een gereserveerd graf of bijzetten van een overledene in een (urnen)graf, kunt u telefonisch contact met de gemeente opnemen: (0522) 46 75 59. Dit nummer is tijdens kantooruren bereikbaar en ook in het weekend.

Als u een begrafenisondernemer heeft ingeschakeld hoeft u zich hier niet mee bezig te houden, dan wordt dit geregeld door de uitvaartverzorger. Ook als u de overledene eerder wilt begraven of cremeren of juist uitstel wilt aanvragen, regelt uw uitvaartondernemer dit voor u.

Hoe werkt het?

U mag de overledene op zijn vroegst 36 uur nadat hij of zij is overleden, begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden.

Begraven of cremeren na 6 werkdagen

Bij begraven of cremeren na 6 werkdagen is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente en van een arts. U kunt bijvoorbeeld toestemming aanvragen om godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land de uitvaart wil bijwonen.

Begraven of cremeren binnen 36 uur

Als u de overledene binnen 36 uur wilt begraven of cremeren, hebt u toestemming nodig van:

 • de officier van justitie
 • de burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt

Wat kost het?

Begraven of cremerenKosten
Begraven, 0 tot 1 jaar€ 262,00
Begraven, 1 tot 12 jaar€ 516,00
Begraven, 12 jaar en ouder€ 625,00
Plaatsen van een urn€ 262,00

Zie voor overige kosten de pagina's Grafrechten en Grafsteen plaatsen.

Wat heb ik nodig?

 • verklaring van arts of lijkschouwer

Extra informatie

In de gemeente Staphorst zijn 5 begraafplaatsen:

 • IJhorst:
  Kerkweg 10a, 7955 AA IJhorst
 • Staphorst:
  Gemeenteweg 54, 7951 CP Staphorst
 • Rouveen:
  Scholenweg 3, 7954 DX Rouveen
  Meidoornlaan 4, 7954 EP Rouveen
  Oude Rijksweg 443a, 7954 GJ Rouveen

In Staphorst wordt op het nieuwe gedeelte 2-diep begraven. Op de andere begraafplaatsen wordt 1-diep begraven. Verder zijn op alle begraafplaatsen kindergraven en urnengraven.

Een overledene kan worden opgebaard in het Mortuarium, Kerklaan 1 in Staphorst, of in het Afscheidshuis, Oude Rijksweg 452 in Rouveen.