Naast dat zwerfafval geen fraai gezicht is, is het bovenal slecht voor de natuur. Zwerfafval wil niemand in zijn of haar omgeving.

Zwerfafval opruimen

Komt het af en toe voor dat u zwerfafval in uw omgeving vindt? Dan zou het fijn zijn als u zelf een handje helpt om uw omgeving schoon en netjes te houden. Gemeente Staphorst beschikt over grijpertjes, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken die inwoners en organisaties kunnen opvragen om samen of alleen zwerfafval op te ruimen. Stuur een e-mail naar gemeente@staphorst.nl om dit materiaal aan te vragen.

Zwerfafval melden

U kunt de gemeente ook melden dat er ergens zwerfafval ligt. Waar heeft u zwerfafval gezien? Omschrijf uw melding zo duidelijk mogelijk, dit helpt ons om de situatie te kunnen inschatten en de melding met gepaste urgentie te kunnen oppakken.

Melding doen via Fixi(externe link)

Zwerfafvalinitiatieven scholen

Scholen in de gemeente Staphorst kunnen bij de gemeente subsidie aanvragen voor het inzamelen van zwerfafval. Voor elk schooljaar kunnen zij tot € 3.500,- van deze ‘zwerfafvalsubsidie’ krijgen. Deze subsidie hoeft de school niet in één keer aan te vragen: voor elke inzamelactie kan de school € 500,- subsidie aanvragen. De subsidie loopt tot 1 augustus 2025.