Je kunt zelf een eerste afspraak maken bij een verloskundige(externe link). Het kan voorkomen dat je onder begeleiding komt van een gynaecoloog in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld wanneer er een medische reden is. Informeer altijd je huisarts (Huisartsenpraktijken Staphorst(externe link) en Huisartsenpraktijk Rouveen(externe link)) en apotheek (Apotheek De Veenhorst(externe link) en Apotheek Rouveen(externe link)). Betrouwbare informatie over gezondheid en ontwikkeling vanaf de zwangerschap tot en met jongvolwassenheid kan gevonden worden op GroeiGids(externe link).

Denk aan je gezondheid

Alcohol, roken en drugs kunnen in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Voor meer informatie kun je terecht bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Of kijk eens op Ikstopnu.nl(externe link), Rookvrij! Ook jij?(externe link) en Alcoholvrij Zwanger(externe link) of de website van het Trimbos Instituut(externe link). Daarnaast kun je met vragen (anoniem) bellen met de Roken Infolijn(externe link), Alcohol Infolijn(externe link) en Drugs Infolijn(externe link).

Bij het Voedingscentrum(externe link) vind je informatie over gezond eten, veilig eten en duurzaam eten. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag ernaar bij je huisarts.

Een lactatiekundige(externe link) is een deskundige op het gebied van borstvoeding. De lactatiekundige kan je helpen met problemen rondom het voeden van je kindje. Daarnaast kun je bij hen terecht voor tips over borstvoeding en alles wat daarbij komt kijken. Op La Leche League(externe link) en borstvoeding.com(externe link) vind je algemeen advies.

Gebruik je medicijnen? Overleg met je huisarts of apotheek of je deze veilig kunt blijven gebruiken tijdens de zwangerschap.

Kraamzorg en kinderopvang regelen

Als je zwanger bent, komt er van alles op je af. Heb je gedacht aan het regelen van kraamzorg?

Als je weer gaat werken of studeren, heb je kinderopvang nodig. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf, peuteropvang, gastouder of (kosteloos) voor een vriend(in) of familielid.

Daarnaast kun je kiezen waar je wilt bevallen, bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis. De keuze voor de plaats is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Je keuze kan echter wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Samen met je verloskundige bespreek je waar je wilt gaan bevallen en wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

Blijf in beweging

Vrouwen kunnen tijdens of na de zwangerschap/bevalling klachten aan het bekken of de lage rug krijgen. Fysiotherapie (Fysiotherapeutisch Centrum Staphorst en Fysiotherapie ter Harmsel) kan helpen om de klachten die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap te verlichten.

Bij zwangerschapsgymnastiek(externe link), -yoga en -zwemmen(externe link) leer je verschillende oefeningen en technieken om het bekken te versterken, de houding te verbeteren, weeën op te vangen en effectief te persen. Naast deze lichamelijke oefeningen, zijn er ook oefeningen gericht op de mentale gesteldheid. Hierbij ligt de focus vooral op ontspanning. Monique Klosse, yogadocent, geeft zwangerschapsyoga in de gemeente Staphorst. Een folder hierover is aanwezig zijn bij de verloskundigen Staphorst-Rouveen.

Mentaal fit

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel? Heb je veel zorgen, ben je gespannen, angstig of somber? Praat er in vertrouwen over met een vriend(in) of familielid. Of neem contact op met je huisarts en bespreek het met je verloskundige of gynaecoloog. Ook het maatschappelijk werk staat klaar. Je kunt er terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, bijvoorbeeld over financiën, relaties, opvoeden, wonen, werk/inkomen, (jeugd)zorg en rouw en verlies:

Wanneer je te maken hebt met geldzorgen of schulden, dan kan iemand van team Samenleving of Hulpmaatje Staphorst(externe link) je ondersteunen.

Een goed en veilig thuis

“Is het thuis op orde? Heb je problemen met het vinden van een veilige woonplek? Neem dan contact op met Woonstichting VechtHorst(externe link) of schrijf je in bij Woonstichting VechtHorst(externe link). Ook kun je langs bij het maatschappelijk werk. Zij kunnen je niet aan een huis helpen, maar wel meedenken hoe je dit kunt aanpakken.

Een veilige woonplek is ook een plek zonder fysiek en verbaal geweld en andere vormen van mishandeling. Schakel op tijd hulp in, zodat je kindje straks in een veilige en gezonde situatie op kan groeien. Team Samenleving kan samen met jou kijken naar een passende oplossing. Ook kun je zelf contact opnemen met Veilig Thuis voor advies en hulp: telefoonnummer 0800 - 2000.