Recent was ik bij de landelijke Woontop in Madurodam. Bouwend Nederland presenteerde gezamenlijk de aanpak van de woningnood in Nederland. De grote lijn; de gewenste 100.000 woningen per jaar vragen drastische verbetering op vele vlakken. Denk aan regelgeving, procedures, stabiel overheidsbeleid en meer geld, circa 3 tot 5 miljard per jaar. Een enorme opgave. En voor het eerst met zoveel partijen gezamenlijk bij de Tweede Kamer ingediend als agendapunt voor de formateur.

Nederland kent circa 18 miljoen inwoners, Staphorst ongeveer 18.000. Een simpele rekensom: de landelijke opgave gedeeld door 1.000 is een richting voor Staphorst. In dit geval zou Staphorst 100 woningen per jaar moeten toevoegen. De laatste jaren was dat ongeveer 75. Dat is dus niet genoeg. Uit eigen onderzoek blijkt ook dat we als groeigemeente meer woningen nodig hebben. Hoe gaan we dat dan doen? Als die landelijke verbeteringen er komen en we die miljarden door 1.000 delen, biedt 3 tot 5 miljoen per jaar wel kansen. Tot zover de theorie. Eerst maar eens de formatie en de onderhandelingen afwachten.

Staan we tot die tijd in Staphorst dan stil? Natuurlijk niet! In IJhorst, Rouveen en Staphorst gebeurt ook nu van alles. Een nieuwe mogelijkheid is ook het plaatsen van een tijdelijke unit op grotere erven. Dat lijkt op de regeling die we ook al kennen voor mantelzorg. Een woningzoekende starter die jonger is dan 35 jaar, kan maximaal vijf jaar een persoonsgebonden vergunning krijgen om een unit te plaatsen op het erf van familie. Naast dit initiatief gaan we, op verzoek van de jongerenraad en de gemeenteraad, ook de starterslening verbeteren.

Ondertussen kijken we ook vooruit naar de woonopgave voor de komende jaren. Dat kunnen we alleen samen met grondeigenaren, bouwers, ontwikkelaars en andere partners in onze gemeente. Betaalbaar wonen is tegenwoordig een hele puzzel, maar heeft onze volle aandacht. In de loop van dit jaar hoort u hier zeker meer over.

Wethouder Lucas Mulder