Wat is het?

Vrijwilligerswerk is werk voor anderen of voor de samenleving dat onbetaald wordt verricht. Het beroep en de druk op de vrijwillige inzet neemt toe. Het wordt steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Zeker voor structurele werkzaamheden. Kortdurend vrijwilligerswerk wordt populairder. Het aantal jongeren in het vrijwilligerswerk is klein. Al deze ontwikkelingen vragen om een actieve en deskundige ondersteuning van vrijwilligers. Voor vrijwilligers zijn er meerdere vormen van ondersteuning mogelijk.

Extra informatie

Vrijwilligersvacaturebank

Zoekt u een vrijwilliger voor uw organisatie of wilt u zelf vrijwilligerswerk gaan doen? Hiervoor kunt u terecht bij vrijwilligersvacaturebank van de vrijwilligerscentrale. Via de vacaturebank wordt ingezet op een match tussen inwoners en organisaties in IJhorst, Rouveen en Staphorst. In de vacaturebank kunnen organisaties een vacature plaatsen. De vrijwilligerscentrale zorgt dan voor de PR!

Vrijwilligerscentrale

De vrijwilligerscentrale helpt mensen bij het zoeken naar vrijwilligerswerk en ondersteunt organisaties die met vrijwilligers (willen) werken. De Vrijwilligerscentrale is ondergebracht bij de Stichting Welzijn Staphorst.

Vrijwilligersverzekering

Als u vrijwilligerswerk doet, bent u niet altijd goed verzekerd. Daarom heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Als vrijwilliger bent u automatisch verzekerd bij deze verzekering. Dit houdt in dat u verzekerd bent als u een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt.

De vrijwilligersverzekering is een tweede (secundaire) dekking. Dit betekent dat de eigen aansprakelijkheidsverzekering van de vrijwilliger, of die van de instelling waarvoor hij of zij de activiteiten verricht, altijd voorgaat op de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het wordt ook wel een 'vangnet' verzekering genoemd. Het is aan te raden om de eigen verzekering niet op te zeggen.