Verduurzaming monumentale panden
Is uw historische pand al klaar voor de toekomst? Gemeente Staphorst heeft speciaal voor u De Groene Menukaart. Hierin vindt u voor uw historische pand meer dan zeventig maatregelen om energie te besparen en energie op te wekken. Of u nu een woning, kantoor, hotel, museum of kerk wilt verduurzamen. De Groene Menukaart helpt u om het pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken.
Een menukaart speciaal voor historische panden
Op de website Groene Menukaart:
- vindt u een overzicht van de zeventig mogelijkheden om een historisch gebouw te verduurzamen. Bekijk wat u direct kunt doen aan isolatie en ventilatie, elektriciteit, verwarming, water en groen;
- kunt u zich verdiepen in de opties en een snelle berekening maken;
- vindt u ook de regelgeving, subsidies en financiering uit de regio, zodat u vervolgens écht tot actie kunt overgaan;
- vindt u zelfs een aparte menukaart voor de Staphorster boerderij.
Waarom een menukaart?
Nederland telt veel oude woningen. Binnen de gemeente Staphorst zijn er bijvoorbeeld 315 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Het is belangrijk dat ook deze panden meegaan met de tijd. Veel mensen weten niet waar hun energie precies naartoe gaat, of dat een pand ook verwarmd kan worden met energie uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. Oude gebouwen verduurzamen vraagt wel om een andere aanpak dan nieuwbouw. De duurzame ambities moeten zorgvuldig worden ingepast met respect voor het gebouw. Om u hier een handje bij te helpen, is De Groene Menukaart ontwikkeld.
Het resultaat?
Met De Groene Menukaart is het volgende voor een historisch gebouw binnen handbereik:
- een lagere energierekening;
- meer comfort in uw pand;
- minder impact op het milieu.
Voorbeeldproject binnen de gemeente Staphorst
Bent u op zoek naar inspiratie om uw Staphorster boerderij te verduurzamen? Dit project uit Rouveen laat zien dat het kan. Jacob Kin kocht samen met zijn vrouw een typische Staphorster boerderij, gebouwd in ongeveer 1850, om deze te gebruiken als vakantieboerderij. De boerderij is inmiddels voorzien van geïsoleerde vloeren, een geheel geïsoleerd dak en geïsoleerde binnenmuren, vloerverwarming, een elektrische lucht-/water warmtepomp, en een warmte terugwin installatie. Voor meer informatie over deze verbouwing en het verduurzamen van monumentale boerderijen, kunt u terecht op de website van De Groene Menukaart.
De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben meegewerkt aan de inhoud.
Meer informatie over wetten en regels over monumenten binnen de gemeente Staphorst vindt u op de EPOS-website van de gemeente.