s uw historische pand al klaar voor de toekomst? Gemeente Staphorst heeft speciaal voor u De Groene Menukaart! Dit is een toolbox voor het verduurzamen van historische panden. Wilt u stappen zetten met uw woning of Staphorster boerderij? Bekijk nu De Groene Menukaart met meer dan 70 maatregelen om energie te besparen en energie op te wekken.

Een menukaart speciaal voor historische panden

De Groene Menukaart(externe link) geeft een overzicht van de mogelijkheden om een historisch gebouw te verduurzamen. De toolbox zet ruim 70 opties op een rij. Bekijk direct wat u kunt doen aan quickwins, isolatie & ventilatie, elektriciteit, verwarming, water & groen. U kunt zich verdiepen in de opties en een snelle berekening maken. De Groene Menukaart heeft ook de regelgeving, subsidies en financiering uit de regio verzameld, zodat u vervolgens écht tot actie kunt overgaan. Of u nu een woning, kantoor, hotel, museum of kerk wilt verduurzamen, De Groene Menukaart helpt u om het pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken. Er is zelfs een aparte menukaart voor de Staphorster boerderij(externe link).

Waarom een menukaart?

Nederland telt veel oude woningen. Binnen de gemeente Staphorst zijn er bijvoorbeeld 315 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Het is belangrijk dat ook deze panden meegaan met de tijd. Veel mensen weten niet waar hun energie precies naartoe gaat, of dat een pand ook verwarmd kan worden met energie uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. Oude gebouwen verduurzamen vraagt wel om een andere aanpak dan nieuwbouw. De duurzame ambities moeten zorgvuldig worden ingepast met respect voor het gebouw. Om u hier een handje bij te helpen, is De Groene Menukaart ontwikkeld. Waar moet u op letten bij een historisch pand? Dit wordt per duurzame maatregel in de toolbox uitgelegd.

Het resultaat?

Een historisch gebouw en tóch duurzaam! Met De Groene Menukaart is het binnen handbereik:

  • Een lagere energierekening;
  • Meer comfort in uw pand;
  • Minder impact op het milieu.

Voorbeeldproject binnen de gemeente Staphorst

Bent u op zoek naar inspiratie om uw Staphorster boerderij te verduurzamen? Dit project uit Rouveen laat zien dat het kan. Jacob Kin kocht samen met zijn vrouw een typische Staphorster boerderij, gebouwd in ongeveer 1850, om deze te gebruiken als vakantieboerderij. De boerderij is inmiddels voorzien van geïsoleerde vloeren, een geheel geïsoleerd dak en geïsoleerde binnenmuren, vloerverwarming, een elektrische lucht-/water warmtepomp, en een warmte terugwin installatie. Voor meer informatie over deze verbouwing en het verduurzamen van monumentale boerderijen, kunt u terecht op de website van De Groene Menukaart(externe link).

Verduurzaamde Staphorster boerderij
De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben meegewerkt aan de inhoud.