In 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel. Daarnaast lieten ze een nieuw zomerverblijf bouwen: Paleis Het Loo. Dit werd later verbouwd tot een vorstelijk paleis. De afgelopen vier jaar is het paleis grondig gerenoveerd en zijn er toevoegingen gedaan om bezoekers nog beter te kunnen bedienen. Denk aan horeca en audiotours.

Dit was voor Stichting Recreatie & Toerisme aanleiding om een inspiratietour te organiseren vanuit Staphorst naar Apeldoorn. Een bus vol enthousiaste mensen die allemaal gelinkt zijn aan recreatie & toerisme in Staphorst. Als college waren we ook uitgenodigd. En wat ben ik blij dat we mee zijn gegaan! Want de tour door Paleis Het Loo was prachtig, maar nog mooier waren de gesprekken die onderling gevoerd werden. De creativiteit, de nieuwe ideeën die al over tafel gingen.

Prachtig wat er gebeurt als je in zo’n omgeving bent met allemaal creatieve mensen vol passie voor natuur, cultuur en ondernemerschap in gemeente Staphorst. Want juist die mensen hebben we nodig om van Staphorst een sterk merk te maken. We kunnen als gemeente van alles op papier zetten, maar daarmee gaat het niet leven. Juist recreatie is iets dat je samen doet, waar je iedereen bij nodig hebt. En nee, we zetten niet in op massa’s toeristen, maar we willen als inwoners van een prachtige, groene gemeente dit pareltje wel aan anderen laten zien en we willen er ook zelf van genieten. Door een stuk te wandelen of te fietsen door het Reestdal, de Olde Maten, de Zwarte Dennen of langs de Streek en ondertussen even bijkomen met een kop koffie (en vooruit, ook een punt appeltaart) op een gezellig terras.

Dit vliegwiel begint doordat we als inwoners, ondernemers, verenigingen, iedereen die betrokken is bij gemeente Staphorst, samen het verhaal vertellen. Het verhaal van: ‘De rugzak van Staphorst die is gevuld met waardevolle tradities, gemeenschapszin en de wil om altijd hard te werken en te innoveren. Ervaar de natuur, ontmoet de ander, voer een gesprek en voel bezieling. Land op een plek waar je ontdekt hoe bijzonder gewoon is.’ (Uit het Staphorst Manifest, opgesteld door Stichting Recreatie & Toerisme)

Wethouder Herriët Brinkman