Deze column is alweer de laatste vóór de zomervakantie. Ook voor College en Raad is er ruimte voor enkele weken vakantie. Net als voor velen van u. Iemand vroeg me welke plannen wij hebben voor de zomer. Ik moest bekennen: die zijn niet groots en meeslepend.

Nee: wij blijven ‘thuus’. Hooguit even eropuit in Nederland, maar vooral gewoon lekker in onze gemeente en omgeving. Wat wil je ook wanneer je woont in een omgeving waar anderen komen om te recreëren? Voor mij is het mooiste van vakantie dat je als burgemeester eens wat meer tijd hebt voor contacten met inwoners. Tijd voor een ontmoeting, een gesprekje. Natuurlijk ook bij de evenementen in onze mooie gemeente deze zomer – het bruist als altijd van de activiteiten. Elkaar ontmoeten is belangrijk ook wanneer er niet een directe aanleiding toe is. Natuurlijk zijn er genoeg gelegenheden waar je vanuit je rol als burgemeester komt, maar vaak ontbreekt daar de tijd om in alle rust en ongedwongenheid dingen uit te wisselen.

Als u wel in een zonnig oord aan het strand ligt, dan kunt u even in gedachten terugreizen naar Staphorst door bijvoorbeeld te luisteren naar de nieuwe podcast die ik heb opgenomen met Albert Bartelds: ‘Thuus met de burgemeester’. We blikken terug op het eerste half jaar van 2023. Politiek-bestuurlijk, maar niet alleen dat; we beginnen met de herinnering aan de prachtige herdenking in Rouveen afgelopen mei en de bijzondere Stien Eelsingh-rit in juni. En kijken vooruit naar de zomer in Staphorst.

In alle gevallen, hoe uw vakantie er ook uit ziet, ver weg of gewoon ‘thuus’; ik gun ook u een moment van ontspanning en rust samen met uw familie en dierbaren. Een hele fijne zomer toegewenst!

Burgemeester Jan ten Kate