Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdachte omstandigheden zijn en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Maar als we allemaal opletten, kunnen we de kans op een aanslag verder verkleinen. Misschien is wel het grootste gevaar van terrorisme dat er een sfeer ontstaat waarin we elkaar wantrouwen. Belangrijk is dat we elkaar blijven respecteren en vertrouwen. Dat we met elkaar in gesprek blijven en naar elkaar blijven luisteren. Bijna iedereen in Nederland is tegen terrorisme, welk geloof of overtuiging hij of zij ook heeft.

De overheid doet er alles aan om terroristische aanslagen te voorkomen. Bijvoorbeeld door mogelijke terroristen in de gaten te houden. Door op tijd te signaleren of iemand radicaliseert. En door mensen en gebouwen die risico’s lopen extra te beveiligen. Dit verkleint het risico op terroristische aanslagen. Vindt er toch een aanslag plaats? Dan is de overheid voorbereid om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Meer informatie

Zie de website van de Rijksoverheid(externe link) voor meer informatie. Op de website van BHVNederland(externe link) vindt u een infographic over hoe te handelen bij een terroristische aanslag.