Al meer dan tien jaar zijn we als stewards aanwezig tijdens de jaarwisseling. Voor een veilig en gezellig verloop van deze traditie in ons dorp. En dat is dit jaar ook redelijk goed gelukt. Het kan natuurlijk beter. Minder alcohol, steek geen illegale bommen af, houd rekening met de (zondags)rust van anderen en geen vuurwerk bij rieten daken.

In deze column iets meer over onze belevenissen. Met ongeveer vijftig mensen houden we een oogje in het zeil, vooral op en rond de rotonde. Dit jaar was ik met een collega de mobiele ploeg. Per fiets over de Diek, beetje slalommend tussen het vuurwerk door.  Richting Rouveen hadden we tegenwind. Een jongedame met een lekke band hebben we een duwtje gegeven. De sfeer was vriendelijk en de beste wensen gingen over en weer.

Bij Kisteman kwam de ambulance voorrijden, iemand was door een val bewusteloos geraakt en had direct hulp nodig. Toen we terugkwamen op de rotonde stond daar ook een ambulance. Helaas, een jongeman heeft een bom in zijn hand laten ontploffen met ernstige gevolgen. Dat was een domper, terwijl de sfeer op de rotonde verder goed was. We kregen als stewards applaus van de buurtbewoners rond de Ebbinge Wubbenlaan, een mooi gebaar.

Later in de nacht hebben we jongeren geholpen die niet goed op de fiets konden stappen. Alle begin is dan moeilijk. Wel mooi om te zien dat vriendinnen elkaar helpen om zo veilig thuis te komen.

Toen de rotonde leeg was heeft de hele ploeg de straat schoongeveegd. Niet alleen de stewards, ook een paar actieve jongens deden mee. Als beloning kregen ze na afloop soep en gehaktballen, samen met de stewards. Ze willen zich aanmelden als steward, de muts hebben ze al! Ook hierbij een oproep aan volwassenen om je aan te melden. Doe mee en zorg voor een veilige en gezellige jaarwisseling in de gemeente Staphorst.

Wethouder Lucas Mulder