Staphorster stipwerk

Wie kent het niet, het karakteristieke Staphorster Stipwerk. Het vormt een wezenlijk onderdeel van de traditionele Staphorster klederdracht, die nog steeds te zien is in het dagelijkse straatbeeld in Staphorst. Stoffen die kunstig versierd zijn met veelkleurige patronen, aangebracht met stempels gedoopt in verf.

Het maken van dit Staphorster Stipwerk is een traditioneel ambacht dat hoort bij de Staphorster cultuur. Naast de traditionele toepassing en techniek zijn er ook allerlei eigentijdse toepassingen. Stipwerk leent zich voor gebruik op verschillende materialen en objecten. Dat biedt legio kansen om het ambacht levend te houden, ook voor jonge mensen en de komende generaties.

Staphorster stipwerk

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Op initiatief van Gerard van Oosten, een Staphorster die zelf heel intensief bezig is met het Staphorster stipwerk en met de ontwikkeling van de materialen daarvoor, is een ‘erfgoedzorgplan’ ontwikkeld voor het ambacht van het Staphorster stipwerk. Samen met Museum Staphorst(externe link) en met ondersteuning van een aantal enthousiaste Staphorster bedrijven en inwoners is het Staphorster stipwerk geplaatst op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op 20 september 2013 is hiervoor het certificaat uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed(externe link).

Het ‘erfgoedzorgplan’ omvat onder andere workshops en een vakopleiding voor mensen die zich het stipwerkambacht echt goed eigen willen maken. De doorontwikkeling van verf en stempels voor de traditionele en eigentijdse toepassingen vormt een belangrijk onderdeel van het plan. In Museum Staphorst komt een vast presentatiepunt voor het stipwerk.

Aanvullende info

De ontwikkeling van het bedrukken van stof en van het Staphorster stipwerk is vastgelegd in woord en beeld. Het boek 'Kleurrijk gedrukt' bevat goed leesbare korte teksten, waardevolle informatie vanuit de gemeenschap zelf en vele prachtige foto’s. Het is aantrekkelijk en interessant voor de vele mensen die belangstelling hebben voor de karakteristieke cultuur en de traditionele klederdracht van de dorpen Staphorst en Rouveen. Bovendien is het een bron van inspiratie voor iedereen, jong en oud, die zelf met stippen aan de gang wil. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Museum Staphorst.