Ofwel ‘gelukkig nieuwjaar’ in het Oekraïens.

We zitten al ruim in februari maar ondanks dat wil ik u namens de bewoners van de Oekraïense opvanglocatie aan de Staphorster Kerkweg dit van harte toewensen! Samen met mijn vrouw werd ik uitgenodigd aanwezig zijn bij hun nieuwjaarsbijeenkomst. We voelden ons erg welkom. Maar ook zij voelen zich erg welkom in onze gemeenschap. Veel inwoners staan voor hen klaar. “De mensen in Staphorst zijn erg behulpzaam. Weet je bijvoorbeeld iets in de winkel niet te vinden, dan wil iedereen je wel helpen.” Veel Oekraïners zijn inmiddels op verschillende plekken in onze gemeente en daar buiten, aan het werk.

Niet alleen de mooie verhalen werden gedeeld, maar ook pijnlijke. We kregen filmpjes te zien vanuit hun moederland. De woningen, waarin ze tot voor kort woonden, totaal verwoest door de oorlog. Dan voel je in welke situatie ze leven. Met daarnaast alle dagen de spanning en betrokkenheid met familie en vrienden die zijn achter gebleven.

Bij het naar huis gaan kregen we typische Oekraïense lekkernijen mee en het verzoek om hun dankbaarheid aan u over te brengen. Dankbaar voor uw behulpzaamheid en uw open houding. Veel inwoners, kerken, Stichting Welzijn Staphorst, scholen en huisartsen helpen mee aan een goede en veilige opvangplek. Dank u wel!

Burgemeester Jan ten Kate