De ene keer regelen ze het verkeer. Een andere keer schenken ze ergens kopjes koffie. Op de sportvelden krioelt het er in de weekenden van. Als je het museum binnenloopt kun je niet om ze heen. Op scholen, in de bibliotheek en in het bos zijn ze te vinden. Werkelijk overal kom je ze tegen… Geen evenement zou zonder ze georganiseerd kunnen worden. Geen vereniging zou zonder ze kunnen. Onze samenleving draait op ze.

Ik heb het over ‘de vrijwilliger’. Het is geweldig hoeveel mensen werk doen voor een vereniging, kerk of samenleving. In onze gemeente zien we veel vrijwilligers die actief zijn. Sommige een uurtje in de week. Anderen spenderen er meerdere dagen in de week aan.

Tegelijkertijd hoor ik ook van verenigingen dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Stichting Welzijn Staphorst heeft op haar website een overzicht met vrijwilligersvacatures. Op dit moment staan er 48 vacatures open van organisaties die om vrijwilligers vragen.

Op 7 december is het landelijk de ‘Dag van de vrijwilliger’. Een mooi moment om stil te staan bij de vrijwilligers. Bij het werk dat ze doen en de waarde die ze toevoegen aan onze dorpen. En misschien ook een moment om je af te vragen of er ruimte is om vrijwilligerswerk te doen. Het aanbod is er. De diversiteit aan is groot. En je haalt er vaak veel voldoening uit.

Vrijwilligers vinden is een kunst.
Vrijwilliger worden is een gunst.
Vrijwilligers houden is een geluk.
Vrijwilliger blijven een meesterstuk.

Wethouder Alwin Mussche