Staphorst, de gemeente met haar vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maakt Staphorst tot een unieke gemeente.

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Het is gevestigd twee boerderijen. In de voorste boerderij is een ontvangstruimte ingericht. Daarachter staat een oudere typisch Staphorster boerderij. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en er zijn exposities waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Logo Museum Staphorst

Thema-expositie 2023:

'Henk van der Leeden'

Museum Staphorst laat in museumseizoen 2023 foto’s zien van Henk van der Leeden. Van der Leeden (sinds 1967 freelancefotograaf) specialiseerde zich in reportage-, reis- en portretfotografie. In de jaren tachtig ontdekte hij Staphorst en zag hij de charme van deze kleurrijke gemeenschap. Hij betrok tijdelijk een leegstaande boerderij aan de rand van het dorp en trok er op de fiets op uit om te fotograferen. Mensen aan het werk op het land, bezig rond huis, op de fiets naar school en op zondag ter kerke. En de meesten gekleed in de streekeigen kleding. Van der Leeden biedt een unieke kijk op een tijd die ook in het Overijsselse dorp definitief voorbij is.

Aanvullende info

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
7951 CE Staphorst
(0522) 46 25 26

Zie voor informatie over openingstijden, toegangsprijzen en activiteiten: www.museumstaphorst.nl(externe link)

Ingang Museum Staphorst