Staphorst, de gemeente met haar vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maakt Staphorst tot een unieke gemeente.

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Het is gevestigd twee boerderijen. In de voorste boerderij is een ontvangstruimte ingericht. Daarachter staat een oudere typisch Staphorster boerderij. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en er zijn exposities waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Logo Museum Staphorst

Exposities 6 april t/m 21 december 2024


Beddengoed

Detail beddengoed, met name rode kleuren

Een derde deel van ons leven brengen we slapend door. Museum Staphorst laat in deze tentoonstelling zien hoe er in de gemeente Staphorst in de afgelopen 150 jaar geslapen werd. Waar sliepen mensen en hoe zag het beddengoed er uit? Wat voor nachtkleding werd er gedragen? Ook worden er verhalen en anekdotes verteld; herkenbaar en verrassend.


Stien Eelsingh

Schilderij Stien Eelsingh: moeder kleedt 2 kinderen in klederdracht

Ook in 2024 kunt u in Museum Staphorst kennismaken met werken van Stien Eelsingh, één van de bekendste kunstenaars van Staphorst. Dit jaar staat de tekening centraal die het museum vorig jaar aan de collectie kon toevoegen, met daarop een Staphorster vrouw en twee kinderen. De andere tekeningen in de tentoonstelling laten ook iets van het gezinsleven zien.


Slacht

oude foto van slachtmethodiek

Het is nog niet lang geleden dat Staphorsters boerenfamilies zelf een varken vetmestten voor eigen consumptie. De ‘slachter’ kwam aan huis om het beest te slachten. De familie hielp bij het verwerken van het vlees. Bijna alles van het varken werd gebruikt. Van gerookt en gezouten vlees werd maandenlang gegeten. Museum Staphorst laat zien wat hier allemaal bij kwam kijken.

Aanvullende info

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
7951 CE Staphorst
(0522) 46 25 26

Zie voor informatie over openingstijden, toegangsprijzen en activiteiten: www.museumstaphorst.nl

Ingang Museum Staphorst