Staphorst, de gemeente met haar vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maakt Staphorst tot een unieke gemeente.

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Het is gevestigd twee boerderijen. In de voorste boerderij is een ontvangstruimte ingericht. Daarachter staat een oudere typisch Staphorster boerderij. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en er zijn exposities waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Ingang Museum Staphorst

Thema-expositie 2022:

'Neuteboom. Van houtimitatie naar decoratie'

Het aanbrengen van houtimitatie als bescherming of verfraaiing van houten meubels kwam de afgelopen eeuwen in heel Nederland voor. In Staphorst ontwikkelde deze techniek zich vanaf het eind van de 19e eeuw tot het neuteboom dat tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Behalve op binnendeuren, bedstededeuren, schoorsteenboezems en raamkozijnen is het neuteboom te vinden op bijvoorbeeld kleerkisten, hangvitrines, raamhorren, turfbakken, stoelen en stoven. Later breidde het arsenaal zich uit naar kapstokken, lectuurbakken, dienbladen en plantentafeltjes. Neuteboom is niet een natuurgetrouwe houtimitatie, maar pure decoratieschilderkunst aangebracht door lokale huisschilders, ieder met een eigen stijl. Wie het aandurfde probeerde het zelf, overigens met wisselend resultaat.

Houtimitatie in het traditionele interieur centraal in jubilerend Museum Staphorst. Foto: Museum Staphorst

Veertigjarig jubileum

Op 9 juni is het 40 jaar geleden dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus met het planten van een eik de openingshandeling van het museum verrichtte. In de jubileumtentoonstelling op de begane grond van het museum worden objecten en verhalen uit veertig jaar verzamelgeschiedenis gepresenteerd.

Maar er is dit jaar meer te zien:

  • van 26 april tot 21 mei de reizende tentoonstelling 'Van A (Almelo) tot Z (Zwolle). 70 jaar Molukkers in Overijssel';
  • vanaf 23 mei exposeert de bekende Staphorster fotograaf Jaco Hoeve (1985) een dwarsdoorsnede van zijn werk; 
  • tenslotte is op de benedenverdieping een verzameling deuren te zien die beschilderd zijn in het zogenoemde appelblossem. Deze interieurversiering met ossenbloedrode grond waarop gestileerde bloemranken zijn aangebracht is een eerdere mode dan het neuteboom. En daarmee is de cirkel weer rond.

Aanvullende info

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
7951 CE Staphorst
(0522) 46 25 26

Zie voor informatie over openingstijden, toegangsprijzen en activiteiten: www.museumstaphorst.nl(externe link)