Zodra je kindje geboren is, neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD IJsselland contact met je op. De JGZ begeleidt ouders bij het opgroeien en opvoeden van kinderen van 0 tot 18 jaar op het consultatiebureau en op de school van jouw kind(eren). De jeugdverpleegkundige en de jeugdarts van de JGZ houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkelt. Je kunt hen alles vragen, bijvoorbeeld over voeding, verzorging, ouderschap en opvoeden.

In de eerste week na de geboorte van je kindje, komt de screener van de JGZ bij je thuis voor een gehoortest en een hielprik. Tussen de 10e en de 14e dag maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak om bij jullie op bezoek te komen. Je kunt dan kennismaken, vragen stellen en de jeugdverpleegkundige vertelt wat je kunt verwachten van de JGZ. Als je kindje 3 weken oud is, heb je je eerste afspraak op het consultatiebureau bij de jeugdarts. De JGZ blijft bij jullie betrokken totdat je kind 18 jaar is. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de GGD IJsselland(externe link).

Bij het consultatiebureau kan je kindje ook de inentingen krijgen die beschermen tegen ernstige infectieziekten, zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio, enkele vormen van hersenvliesontsteking, bof, mazelen, rode hond. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM(externe link). Alle inentingen maken deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Op Thuisarts.nl(externe link) vind je informatie over (kinder)ziektes. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met je huisarts of consultatiebureau als je twijfelt of ongerust bent. Ook voor andere gezondheidsproblemen kun je bij de huisarts terecht (Huisartsenpraktijken Staphorst(externe link) en Huisartsenpraktijk Rouveen(externe link)).

Betrouwbare informatie over gezondheid en ontwikkeling vanaf de zwangerschap tot en met jongvolwassenheid kan gevonden worden op GroeiGids(externe link).

Mentaal fit

Een op de tien tot vijftien vrouwen zit niet op een roze wolk na de geboorte van hun kind. Naast dat ze zich leeg voelen en angstig, worstelen ze ook met andere gevoelens als bijvoorbeeld schuldgevoel en verwarring. Waarom ben ik niet blij met de geboorte van mijn kind? Hoe kan ik me nu zo naar voelen? Dit zijn gevoelens die kunnen horen bij een postnatale depressie. Mocht je deze gevoelens ervaren, dan kun je terecht bij de JGZ. Als het nodig is kunnen zij je doorverwijzen naar bijvoorbeeld je huisarts, kinderarts of Team Samenleving. Je kunt daarnaast contact opnemen met het maatschappelijk werk:

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel? Heb je veel zorgen, ben je gespannen, angstig of somber? Praat er in vertrouwen over met een vriend(in) of familielid. Of neem contact op met je huisarts. Het maatschappelijk werk staat ook voor je klaar. Je kunt er terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, bijvoorbeeld over financiën, relaties, opvoeden, wonen, werk/inkomen, (jeugd)zorg en rouw en verlies. Wanneer je met geldzorgen of schulden zit, dan kan iemand van team Samenleving je daarbij ondersteunen.

Blijf in beweging

Vrouwen kunnen tijdens of na de zwangerschap/bevalling klachten aan het bekken of de lage rug krijgen. Fysiotherapie (Fysiotherapeutisch Centrum Staphorst en Fysiotherapie ter Harmsel) kan helpen om de klachten die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap te verlichten. Bij zwangerschapsgymnastiek(externe link), -yoga en -zwemmen(externe link) leer je verschillende oefeningen en technieken om het bekken te versterken, de houding te verbeteren, weeën op te vangen en effectief te persen. Naast deze lichamelijke oefeningen, zijn er ook oefeningen gericht op de mentale gesteldheid. Hierbij ligt de focus vooral op ontspanning. Monique Klosse, yogadocent, geeft zwangerschapsyoga in de gemeente Staphorst. Een folder hierover is aanwezig zijn bij de verloskundigen Staphorst-Rouveen.

Denk aan jullie gezondheid

Alcohol kan via de moedermelk bij de baby terecht komen. Overmatig alcoholgebruik is nooit verstandig als je een kind in huis hebt. Dan reageer je minder snel en vaak anders. Roken in het bijzijn van je kind is schadelijk. Het gebruik van drugs kan een negatieve invloed hebben op je kindje. Zeker een verslaving kan tot moeilijke situaties leiden. Voor meer informatie kun je terecht bij je huisarts. Of kijk eens op Ikstopnu.nl(externe link), Rookvrij! Ook jij?(externe link) en Alcoholvrij Zwanger(externe link) of de website van het Trimbos Instituut(externe link). Daarnaast kun je met vragen (anoniem) bellen met de Roken Infolijn(externe link), Alcohol Infolijn(externe link) en Drugs Infolijn(externe link).

Geef je borstvoeding en gebruik je medicijnen? Lees altijd de gebruiksaanwijzing en overleg bij twijfel met de apotheker, je huisarts of verloskundige(externe link), of je de medicijnen veilig kunt blijven gebruiken.

Een lactatiekundige(externe link) is een deskundige op het gebied van borstvoeding. De lactatiekundige kan je helpen met problemen rondom het voeden van je kindje. Daarnaast kun je bij hen terecht voor tips over borstvoeding en alles wat daarbij komt kijken. Op La Leche League(externe link) en borstvoeding.com(externe link) vind je algemeen advies.

Op Voedingscentrum(externe link) vind je informatie over gezond eten, veilig eten en duurzaam eten. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag ernaar bij je huisarts.

Hulp of advies vragen is niet erg

Opvoeden leer je in stapjes en soms kun je wat hulp van buitenaf gebruiken. Vraag een vriend(in) of familielid om hulp of advies, of stel je vragen op het consultatiebureau. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Bij de Boekenbas en de workshops van de Family Factory(externe link) leer je veel van andere ouders over ouderschap en opvoeden. Heeft jouw kind moeite met taal, misschien kan hij of zij aangemeld worden (door GGD IJsselland, de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf) voor de VoorleesExpress(externe link) in Bibliotheek Staphorst.

Heb je behoefte aan professionele hulp? Tijdens de contactmomenten op het consultatiebureau kun je de jeugdverpleegkundige of jeugdarts alles vragen, bijvoorbeeld over voeding, verzorging, ouderschap en opvoeden. Als het nodig is kunnen zij je doorverwijzen, bijvoorbeeld naar je huisarts, maatschappelijk werk of Team Samenleving.

Kinderopvang en peuterspeelzaal regelen

Als je weer gaat werken of studeren, heb je kinderopvang nodig. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf, peuteropvang, gastouder of (kosteloos) voor een vriend(in) of familielid. Als het goed is heb je jouw kindje al tijdens je zwangerschap ingeschreven. Heb je dit nog niet gedaan? Doe het dan snel.

Het is ook verstandig om jouw kindje op tijd in te schrijven voor een peuterspeelzaal. Bij sommige peuterspeelzalen zijn er wachtlijsten.

Een goed en veilig thuis

Wanneer de stress en spanning toenemen, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Denk aan fysiek en verbaal geweld en ander grensoverschrijdend gedrag. Als er geweld is in je relatie of gezin, kan team Samenleving samen met jou kijken naar een passende oplossing. Ook kun je Veilig Thuis bellen voor advies en hulp: 0800 - 2000.