Denk je erover om een kindje te krijgen? Geef jouw kind een kansrijke start en zorg dat je goed voorbereid bent. GroeiGids(externe link) biedt betrouwbare informatie voor iedereen met een kinderwens.

Vragen kun je ook stellen aan je huisarts (Huisartsenpraktijken Staphorst(externe link) en Huisartsenpraktijk Rouveen(externe link)) en bij een verloskundige(externe link). Daarnaast is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts of een verloskundige, als je na een jaar proberen nog niet in verwachting bent en nog steeds graag zwanger wilt worden.

Mentaal fit

Heb je andere zorgen? Zijn er problemen thuis, zit je niet lekker in je vel of maak je je zorgen over geld? Ook dit kun je bespreken met je huisarts. Je kunt daarnaast contact opnemen met het maatschappelijk werk:

Geen vraag is te gek. Met een beetje hulp sta je sterker in je schoenen.

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel? Heb je veel zorgen, ben je gespannen of angstig? Praat er in vertrouwen over met een vriend(in) of familielid. Of neem contact op met je huisarts. Ook het maatschappelijk werk staat voor je klaar. Je kunt er terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt.

Denk aan je gezondheid

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor jou en je toekomstige kindje. Dat betekent: genoeg bewegen, gezond eten, geen alcohol en niet roken. Het liefst begin je hier al mee vóór de zwangerschap. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag ernaar bij je huisarts of een verloskundige. Bij het Voedingscentrum(externe link) vind je daarnaast informatie over gezond eten, veilig eten en duurzaam eten.

Roken, alcohol en drugs passen niet in een gezonde leefstijl. Drugsgebruik vermindert de kans op een zwangerschap en is zeer schadelijk voor het ongeboren kind. Dat geldt ook voor alcohol en roken. Vind je het moeilijk om te stoppen? Bespreek dit met je huisarts. Daarnaast kun je met vragen (anoniem) bellen met de Roken Infolijn(externe link), Alcohol Infolijn(externe link) en Drugs Infolijn(externe link). Ook vind je informatie over stoppen op de website van Ikstopnu.nl(externe link), Rookvrij! Ook jij?(externe link) en Alcoholvrij Zwanger(externe link).

Gebruik je medicijnen? Dan is het belangrijk om te weten of je daar veilig mee door kunt gaan tijdens een eventuele zwangerschap. Overleg daarover met je huisarts of de apotheek (Apotheek De Veenhorst(externe link) en Apotheek Rouveen(externe link)), voordat je zwanger probeert te worden. Als je al onder behandeling bent, kun je dit afstemmen met je psycholoog of psychiater.

Geldzorgen of schulden?

Tijdens je zwangerschap, de bevalling en in je kraamperiode maak je verschillende kosten. Kom je er zelf niet uit wat handig is, vraag een vriend(in) of familielid om hulp. Het maatschappelijk werk kan ook met je meekijken. Heb je geldzorgen of schulden? Dan kan team Samenleving je daarbij ondersteunen.

Een goed en veilig thuis

Wie een kinderwens heeft, heeft ook een veilige woning nodig. Vaak is dit al in orde en heb je in gedachten de babykamer al klaar. Heb je problemen met het vinden van een veilige woonplek? Neem dan contact op met of schrijf je in bij Woonstichting VechtHorst(externe link). Ook kun je langs bij het maatschappelijk werk. Zij kunnen je niet aan een huis helpen, maar wel meedenken hoe je dit kunt aanpakken.

Heb je thuis te maken met fysiek of verbaal geweld en/of andere vormen van mishandeling? Dan is een zwangerschap extra kwetsbaar. Schakel in ieder geval op tijd hulp in. Team Samenleving kan samen met jou kijken naar een oplossing. Ook kun je zelf contact opnemen met Veilig Thuis voor advies en hulp: telefoonnummer 0800 - 2000.