Vorige week mocht ik gids zijn in een busje met nieuwe medewerkers. Als er een aantal nieuwe medewerkers gestart is, geven we hun een rondleiding door onze mooie gemeente. Een ontzettend leuk en goed initiatief. Ook voor de gids! Want al rijdend door Staphorst bedacht ik me weer wat een mooie landschappen we in onze gemeente hebben. Van het Reestdal en de Zwarte Dennen tot aan de Olde Maten en alles wat zich daartussen bevindt aan rijke cultuurhistorie. Daar willen we graag onze eigen inwoners, maar ook andere recreanten van laten genieten. En hoe doe je dat beter dan op de fiets of wandelend. Daarvoor is het ontzettend belangrijk dat we mooie vrijliggende fietspaden hebben in onze gemeente. Én dat we fiets- en wandelroutes hebben die je langs de mooiste plekjes leiden.

De vrijliggende fietspaden staan hoog op ons (en mijn!) wensenlijstje. De verlenging van het fietspad Gorterlaan hebben we een tijdje terug opgepakt. Voor het fietspad Heerenweg richting de grens met Hardenberg zijn de werkzaamheden net gestart. En binnenkort komt een voorstel in de gemeenteraad waarin we vragen om fietspaden langs de Gemeenteweg (komgrens tot Halfweg), de Lankhorsterweg en Scholenland verder te onderzoeken. Dan gaat het om vragen als waar het fietspad het beste kan komen (langs welke kant van de weg), en wat de kostenraming is. Voordat deze fietspaden er liggen moet er eerst nog heel wat water door de Reest, maar ik ben blij dat we al zover zijn om drie fietspaden verder te kunnen onderzoeken.

Het Routebureau MarketingOost is ondertussen druk bezig met onderhoud aan het fietsnetwerk. Daarnaast krijgt het wandelnetwerk ook een nieuwe impuls. Met inbreng die vanuit inwoners is gegeven is een ontwerp gemaakt. Daarbij gaan de wandelpaden nog minder over de asfaltwegen, maar juist meer over de ‘struinpaden’ door de natuur.

Fietsers en wandelaars laten zich natuurlijk niet stoppen door gemeentegrenzen. Gelukkig doen we de vernieuwing van de routes in regionaal verband. Daar hebben we elkaar nodig en versterken we als gemeenten elkaar. Dat geldt ook voor de aanleg van fietspaden. Het is zonde dat een fietspad bij een gemeentegrens stopt. Daarom hebben we daar ook regionale afstemming over. En natuurlijk gaan wij niet over de portemonnee van de buurman, maar het is net als wanneer je met de buren samen een schutting wilt neerzetten: meestal kun je samen heel goed overleggen en kom je er samen ook heel goed uit.

Wethouder Herriët Brinkman