In de zomermaanden komt de eikenprocessierups voor op eikenbomen in Nederland. Zijn brandhaartjes kunnen gezondheidsklachten als jeuk en huiduitslag veroorzaken. De gemeente Staphorst bestrijdt daarom deze rups.

Hoe bestrijden wij de eikenprocessierups?

Bespuiten van bomen

De gemeente begint met bestrijden voordat de rupsen brandhaartjes krijgen. Dit noemen we preventieve bestrijding. In mei spuit een gespecialiseerd bedrijf biologische middelen met bacteriën of aaltjes (nematoden) in de bomen. Deze middelen zijn ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten.

Het bespuiten van de bomen gebeurt met tractor en een nevelspuit. U kunt dit misschien in de omgeving horen. Dit duurt gelukkig maar kort, want de tractor staat niet stil. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Planning bespuiting

De gemeente bespuit gemeentelijke eikenbomen waar de eikenprocessierups vorig jaar veel overlast veroorzaakte. En op plekken waar veel mensen komen, zoals bij scholen. De precieze locaties en data vindt u op de website van Roel Timmerman B.V., het bedrijf dat de bestrijding uitvoert voor de gemeente Staphorst.

Tractor met materieel voor preventieve bestrijding eikenprocessierups
Verwijderen van nesten

Het bespuiten van bomen voorkomt een hoop overlast, maar werkt niet 100%. Daarom laat de gemeente een gespecialiseerd bedrijf (Roel Timmerman B.V.) eikenbomen controleren op nesten. Waar nodig, zuigt het bedrijf in juli en augustus de nesten weg. Dit heet reactieve bestrijding.

Een gespecialiseerd bedrijf zuigt eikenprocessierupsnesten uit een boom
Proef met paringverstoring

De gemeente Staphorst doet met verschillende andere gemeentes en provincies mee aan een proef met paringverstoring. Dit is een natuurlijke manier om de eikenprocessierups tegen te gaan.

In de eikenbomen worden feromonen aangebracht, een lokstof die normaal door vrouwtjes wordt verspreid. Mannetjesvlinders raken daardoor in de war en kunnen geen vrouwtjes vinden om te bevruchten. Dit zorgt voor minder bevruchtingen en dus minder eikenprocessierupsen in het volgende jaar. Het grote voordeel van deze methode is dat het geen negatieve effecten op het milieu en op andere soorten heeft.

De onderzoeksbureaus zoeken uit of paringverstoring een goede manier is om de eikenprocessierups te verminderen. Eind 2024 wordt bekend of de methode succesvol is.

Meer informatie over het onderzoek

Ervaart u overlast?

Door de controles heeft de gemeente in beeld waar nesten van eikenprocessierupsen zitten. U hoeft daarom niet alle nesten die u ziet te melden bij de gemeente. Ervaart u toch veel overlast van een nest? Dan kunt u dit melden via Fixi. Verwijder de nesten niet zelf. De rups laat namelijk extra brandharen vrij als hij zich bedreigd voelt.

Heeft u last van de eikenprocessierups op uw eigen eikenboom?

De gemeente verwijdert alleen nesten in gemeentelijke eikenbomen. Zit er een nest in uw eigen eikenboom? Dan kunt u deze laten verwijderen door een gespecialiseerd hoveniersbedrijf.

Wat kunt u zelf doen?

Maak uw tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Koolmezen en andere vogels, sluipwespen en vleermuizen eten bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Zij komen graag naar tuinen met bloemen, planten en struiken. Tips hiervoor leest u op de website van milieucentraal.

Meer informatie

Meer informatie over eikenprocessierups, de bestrijding ervan en hoe te handelen bij klachten, is te vinden op de websites: