Wat is het?

Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Wat moet ik doen?

Dood huisdier / gezelschapsdier

Een dood huisdier (zoals een hond, kat of cavia) mag niet in de afvalbak. Zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met een overleden huisdier:

  • U kunt het kosteloos afgeven bij de Dierenartsencombinatie (Achthoevenweg 10 in Staphorst) wanneer u als eigenaar woonachtig bent in de gemeente Staphorst of als u het huisdier in de gemeente Staphorst gevonden heeft. De praktijk is geopend op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.
  • U kunt het laten begraven of cremeren.

Dood hobbydier

Een dood hobbydier (zoals een pony, geit of schaap) kunt u melden bij het erkende destructiebedrijf Rendac via telefoonnummer 0900-9221. Dit bedrijf haalt het kadaver vervolgens op. Een dood hobbydier mag u niet op eigen terrein begraven. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium.

Dood dier langs de kant van de weg

Ziet u een dood dier langs de openbare weg liggen? U kunt dit online melden bij de gemeente, of via de volgende telefoonnummers:

  • tijdens kantooruren: (0522) 467 467
  • buiten kantooruren: (0522) 467 400 (u krijgt een keuzemenu te horen en kunt doorverbonden worden met de piketdienst)

Gewonde of dode ree

Ziet u een gewonde of dode ree langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de politie via telefoonnummer 0900-8844. De politie neemt contact op met de valwildcoördinator van de verantwoordelijke Wildbeheereenheid. De valwildcoördinator haalt de gewonde of dode ree weg.

Aanvullende info

Wij verzoeken u de dierenambulance alléén te bellen voor levende dieren in nood.