In onze circulaire economie kijken we op een andere manier naar ons afval. Hoe kun je uit je afval grondstoffen krijgen, die je weer opnieuw kunt gebruiken? In onze gemeente hebben we daar al een aantal mooie stappen in gezet. Het gescheiden inzamelen van ons huisafval met de groene, blauwe, oranje en grijze container doen we al een aantal jaren succesvol.

Ook uit een heel ander deel van ons afval valt veel meer te halen, namelijk ons elektronische afval. Ik was onlangs op basisschool De Iekmulder in IJhorst waar hierover een gastles werd gegeven. Daar begreep ik dat meer dan de helft van het totale elektronische afval niet wordt gerecycled, terwijl er wel veel mogelijkheden voor zijn.

Kinderen van De Iekmulder en De Berkenhorst gaan hier iets aan doen. Samen met acht andere scholen uit de regio doen ze een aantal weken mee met de E-waste race. Hierbij zamelen ze zoveel mogelijk klein elektronisch afval in. De kinderen zijn erg enthousiast om oude mobieltjes, camera’s en wekkers te verzamelen. Niet voor niets, want de winnende school gaat op schoolreis. Ik wens de kinderen van De Iekmulder en De Berkenhorst veel succes de komende weken.

Wethouder Alwin MusscheBasisscholen De Iekmulder en De Berkenhorst zamelen zoveel mogelijk klein elektronisch afval in. Heeft u nog een oude digitale camera, wekker of mobieltje? Dan kunt u deze aanbieden aan de kinderen van deze scholen via www.ewasterace.nl(externe link). Ongeveer 80 tot 90 procent van een laptop of oud mobieltje kan worden hergebruikt.