Na een aantal maanden wethouder te zijn, weet ik in ieder geval één ding zeker: je hoeft geen enkele moeite te doen om kilo’s aan te komen.

Na een aantal maanden wethouder te zijn, weet ik in ieder geval één ding zeker: je hoeft geen enkele moeite te doen om kilo’s aan te komen. Als je niet uitkijkt zijn er zoveel bijeenkomsten waar je bij moet en wilt zijn, dat van bewegen weinig meer komt.

Dat geldt denk ik niet alleen voor mij. Je blijft niet vanzelf fit, daar moet je moeite voor doen. En laten we eerlijk zijn, een stuk wandelen, hardlopen of een half uurtje fitness kunnen we echt wel inplannen. Een half uurtje eerder opstaan bijvoorbeeld of een wandeling tijdens de lunch. Als stok achter de deur hebben wij thuis afgesproken om elke dag 10.000 stappen te halen. Dat resulteerde erin dat ik dinsdagavond na de raadsvergadering om 23.00 uur nog een rondje ging lopen. Want ik ga zeker niet de eerste zijn die opgeeft!

Dat is het mooie van sport en bewegen. Het is op heel veel fronten goed. Natuurlijk is bewegen een voorwaarde om fit en gezond te blijven. Maar als je in clubverband sport of samen lekker gaat wandelen is het meteen een mooie manier om mensen te leren kennen. Speel je een sport in competitieverband, dan leer je hoe met winnen en verliezen om te gaan. Én je bent (samen) bezig om een doel te bereiken, je wilt voor die eerste plek gaan. Zelfs voor je geest is sporten belangrijk. De Romeinen zeiden het al: mens sana in corpore sano; een gezonde geest in een gezond lichaam. Als je ergens over nadenkt, kun je dat beter doen terwijl je door de natuur wandelt, dan door naar je scherm te blijven staren. Door even afstand te nemen, lekker buiten te zijn, kom je tot de beste plannen.

Ik vind het essentieel dat we er als gemeente zijn om de basisvoorwaarden voor sporten en bewegen te scheppen. Dat we bijvoorbeeld mooie fiets- en wandelpaden hebben. En dat we schouder aan schouder staan met onze sportclubs, ook in moeilijke tijden van hoge gasprijzen. Samen hebben we in ieder geval hetzelfde doel, hetzelfde motto: bewegen is belangrijk!

Wethouder Herriët Brinkman