Leefgeld

Nieuwe regels voor leefgeld en opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne: wat betekent het voor u?

De regels voor opvang en leefgeld van vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland gaan veranderen. Dat gebeurt in twee stappen: in december 2022 en in februari 2023. De regels staan beschreven in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). In de factsheet(externe link) leest u wat er precies verandert en wat dit betekent voor u en uw gezin.

Aanvragen leefgeld 

Leefgeld vraagt u aan bij de gemeente. Voorwaarde om voor een uitkering in aanmerking te komen is in ieder geval een inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en daaraan gekoppeld het bezit van een Burger Servicenummer (BSN). Daarnaast zal een bankrekeningnummer beschikbaar moeten zijn om het leefgeld over te kunnen maken.

Voor het aanvragen van leefgeld is een formulier beschikbaar; dat formulier wordt verstrekt bij de BRP-inschrijving. Daarnaast kan het worden opgevraagd via het mailadres leefgeld@staphorst.nl.

Werken / aan werk komen

Oekraïners in Nederland kunnen sinds 1 april 2022 gewoon werken zonder tewerkstellingsvergunning. Ze mogen in loondienst werken. De werkgever moet hiervan wel een melding doen bij UWV. Voorwaarde is in elk geval dat Oekraïners in het bezit zijn van een Burger Servicenummer (BSN). Wanneer men werkt heeft men precies dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer (veilige werkplek, vakantiedagen, minimumloon, etc.)

Wanneer u niet goed weet hoe u aan werk kunt komen of vragen heeft die met de Nederlandse arbeidsmarkt en met werken te maken hebben kunt u hiervoor iedere dinsdagmiddag bij ons terecht. U kunt hiervoor een afspraak maken (kies voor de optie 'Informatie werk Oekraïners').

Activiteiten

In de gemeente Staphorst worden veel activiteiten georganiseerd voor jongeren, volwassenen en ouderen. Ook zijn er veel vrijwilligers actief. Voor u als vluchteling uit Oekraïne en u verblijft in de opvanglocatie of in een gastgezin in onze gemeente is het van belang dat u een plezierige en zinvolle tijdsbesteding wordt aangeboden.

De Stichting Welzijn Staphorst (SWS) en SAAM-Jongerenwerk zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van dergelijke activiteiten.

overzicht activiteiten(externe link)

Vervoer

Vervoer van en naar activiteiten of naar specifieke locaties in of in de nabije omgeving van Staphorst kan worden geregeld. In eerste instantie zijn fietsen beschikbaar zodat u zich zelf kunt verplaatsen. U kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Als aanvulling hierop beschikken wij over chauffeurs die vrijwilliger zijn en u kunnen vervoeren wanneer er geen ander geschikt vervoer beschikbaar is.

Vrijwilligersvacatures

U kunt ook vrijwilligerswerk in onze gemeente gaan doen. Dit draagt bij aan een zinvolle dagbesteding. SWS heeft een vrijwilligerssteunpunt met een vacaturebank; daar komt de vraag naar en het aanbod van vrijwilligerswerk samen. Maar er zijn ook veel te verrichten vrijwilligerstaken op de opvanglocatie.

Oekraïense boeken beschikbaar in bibliotheek

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek(externe link). Er zijn fysieke boeken beschikbaar in het Oekraïens. Het zijn voornamelijk jeugdboeken. Een aantal fictie boeken en een paar non-fictie exemplaren. In elke vestiging is het aanbod anders. Kom langs in de Bibliotheek, Venneland 1 in Staphorst en kijk wat er beschikbaar is of zoek en reserveer boeken via de website in de collectie van alle Overijsselse bibliotheken.

Ook is er de Odilo app(externe link). Een gratis app waarmee je ontzettend veel boeken in veel verschillende talen (waaronder Oekraïens) kunt lezen.

Gezondheidszorg in Nederland

Informatie over gezondheidszorg in Nederland

 • Vluchtelingenwerk Nederland heeft de website Refugeehelp(externe link). Op deze pagina vinden vluchtelingen alle belangrijke informatie in het Oekraïens, Russisch en Engels. Hier is ook meer informatie over gezondheidszorg in Nederland te vinden.

Informatie en hulplijnen in het Oekraïens

Gezondheidszorg in Staphorst

Huisarts

Als de arts klaar is met de huisartsenopleiding is hij een specialist. ‘Huis’ betekent ‘woning’. De huisarts werkt niet in een ziekenhuis maar in een gebouw in de buurt waar zijn patiënten wonen. Dit heet een huisartsenpraktijk, een huisartsenpost of een gezondheidscentrum. Iedereen in Nederland heeft een eigen huisarts, die werkt vlakbij uw huis. U kunt er dus makkelijk naartoe lopen of fietsen. De huisarts werkt op afspraak. Wilt u een afspraak maken met de huisarts vraag één van de medewerkers om hulp voor het plannen van een afspraak. Elke keer als u verhuist, moet u weer een huisarts zoeken in de buurt van uw nieuwe huis.

Via huisarts naar specialist

In Nederland moet u eerst naar een huisarts als u medische hulp wilt. U kunt niet zomaar naar het ziekenhuis gaan. Dat geldt voor iedereen, ook voor mij. De huisarts beslist of u naar het ziekenhuis gaat of dat hij u zelf behandelt. Hij maakt een inschatting van de ziekte. Als u zelf meteen naar het ziekenhuis gaat, stuurt het ziekenhuis u vaak weer naar de huisarts terug.

Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Staphorst kunnen wanneer nodig een afspraak maken bij de volgende praktijken.

Huisartsenpraktijk Staphorst:

J.C. van Andelweg 2a
7951 DT Staphorst
0522-462000
Website(externe link)

Huisartsenpraktijk Rouveen:

Korte Kerkweg 11a
7954 GC Rouveen
0522 291232
Website(externe link)

Huisartsenpost CHD:

Tijdens avond-, nacht-, weekenduren en feestdagen: Centrale Huisartsenspoeddienst Drenthe (Meppel) 0900 - 112 0 112 www.chd.nl(externe link)

Op de huisartsenspoeddienst werken meerdere huisartsen samen. Iedere werkdag na 17.00 uur, op zaterdag, zondag en op alle feestdagen is de huisartsenspoeddienst geopend. Houd bij het maken van afspraken uw verzekeringsgegevens en uw medicatieoverzicht bij de hand. Bent u niet verzekerd, dan ontvangt u van uw contact met de huisartsenspoeddienst een rekening thuis.

Uitsluitend na telefonisch contact kunt u worden geholpen.

Adres Centrale Huisartsenspoeddienst Drenthe (CHD)
Hoogeveenseweg 38
7943 KA Meppel
(nachtingang van het Isala Diaconessenhuis Meppel(externe link))


Apotheek

Oorzaak klacht onderzoeken

De huisarts bespreekt met u de klacht en kijkt wat eraan gedaan kan worden. Soms geeft hij medicijnen, soms niet. Eerst gaat hij op zoek naar de oorzaak van de klacht. In andere landen doen artsen dat niet altijd, die geven vaak meteen geneesmiddelen, zodat u minder last hebt van de klachten. Patiënten uit andere landen verwachten daarom dat een arts in Nederland altijd medicijnen geeft. De arts of de medewerker van de praktijk stelt veel vragen, om te weten te komen wat de oorzaak van de klacht kan zijn. Via uw antwoorden krijgt hij veel informatie, en kan hij bepalen wat er nodig is. Vaak is ook lichamelijk onderzoek nodig, maar dit is geen volledig onderzoek: de arts onderzoekt alleen het lichaamsdeel waar de klacht volgens hem mee te maken heeft. Heeft u wel medicijnen nodig kan de huisarts u een recept meegeven waarna u de medicijnen op kunt halen bij de apotheek.

Apotheek De Veenhorst:
J.C. van Andelweg 2B
7951 DT Staphorst
Telefoonnummer: 0522 - 46 33 30


Tandarts

Mondzorg is mogelijk bij ernstige pijn en kauwklachten. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt bij onderstaande praktijken:

Tandartsen Regiopraktijk Mondaat:
Gemeenteweg 317
7951 PA Staphorst
Telefoonnummer: 0522 - 46 44 95

Tandartsenpraktijk A28:
Meester Boldewijnlaan 30
7951 AD Staphorst
Telefoonnummer: 0522 - 46 14 22
E-mail: info@tandartsenpraktijka28.nl

Mocht dit niet lukken of weigert de tandarts:
Dan kan gebeld worden met ledenservice van de KNMT: 030 - 607 63 80 of via ls@knmt.nl. De KNMT bekijkt dan aan de hand van hun lijst (nu 160 praktijken aangemeld, verspreid over het hele land) welke tandarts benaderd kan worden. De KNMT is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur.


Verloskundige

Bent u zwanger? Meld dit bij één van de medewerkers van locatie of bij uw buddy. Zij zullen u in contact brengen met de verloskundige.

Verloskundigen Staphorst-Rouveen
Zwaluw 3a
7951 MA Staphorst
Telefoonnummer: 0522 - 46 05 23
 

Jeugdgezondheidszorg

Vragen over uw kind

U kunt bellen met GGD IJsselland, afdeling Jeugdgezondheidszorg, telefoonnummer 088 - 443 07 02, bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Inloopspreekuur Staphorst

Elke woensdag van 08.30 tot 09.30 uur. Gelegenheid om even binnen te lopen voor een kleine vraag aan een jeugdverpleegkundige. Adres: Hoogeweg 30, 7951 DV Staphorst.

Psychosociale hulpverlening

Als je vlucht naar een ander land moet je familie en vrienden achterlaten. En ook je huis en je werk. Dit is zwaar voor iedere vluchteling. Je voelt je dan soms minder gezond. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van stress, veel denken, slecht slapen of hoofdpijn. Dat is normaal in deze bijzondere situatie. Vaak gaan deze klachten na een tijdje over.

Uit onderzoek weten we dat als je gevlucht bent, je vooral baat hebt bij sociale en emotionele steun. Probeer die steun bij anderen te vinden. Wees er voor elkaar. Ook kan het helpen om jezelf te activeren door te gaan bewegen, sporten of bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk te gaan doen.

Behoefte aan psychologische hulp?

Soms heb je hulp nodig om je weer beter te voelen. Hiervoor kun je terecht bij de volgende organisaties:

 • Maatschappelijk werk van De Kern: telefoonnummer 038 - 456 97 00.
  Op dinsdag en donderdag van 09.00 tot 10.00 uur is er een spreekuur aan de Hoogeweg 30 in Staphorst.
   
 • Stichting Schuilplaats / DMW Staphorst: telefoonnummer 0318 – 54 78 70.
  Op elke werkdag telefonisch spreekuur van 08.30 tot 10.00 uur. Adviesgesprek in Staphorst mogelijk op basis van een afspraak. Voor inwoners van Staphorst zijn de gespreken kosteloos.
   
 • Mind Korrelatie: telefoonnummer 0900 – 1450.
  Deze telefonische hulplijn is gratis en beschikbaar in het Nederlands en Engels.
   
 • Pharos: op de website van Pharos(externe link) kun je meer informatie vinden over psychische klachten wanneer je gevlucht bent.
   
 • Wereldpsychologen: een stichting uit Nederland die gratis geestelijke gezondheidszorg aanbiedt middels (video)bellen, ook in het Oekraïens. Bij interesse kun je een mail sturen met je naam en telefoonnummer naar wereldpsychologen@gmail.com. Zie voor meer informatie de website van Wereldpsychologen(externe link).