Bij KCA gaat het veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn (brandbaar, giftig en bijtend) zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën.

Hoe werkt het?

Klein chemisch afval (KCA) is afval dat niet bij uw gewone afval mag. U kunt dit afval apart inleveren bij het inzamelpunt van de gemeente (chemokar). Ook kunt u uw KCA gratis aanbieden bij het milieubrengstation van de ROVA(externe link).

Omdat het om gevaarlijke stoffen gaat, mag chemisch afval niet bij het restafval. Het wordt, afhankelijk van de stof, onder verschillende gecontroleerde omstandigheden verwerkt.

Bedrijven mogen chemisch afval alleen afvoeren als ze hiervoor een omgevingsvergunning hebben.

Wat moet ik doen?

Op Milieucentraal.nl(externe link) ziet u welk afval onder KCA valt.

U kunt uw klein chemisch afval bewaren in de chemobox. De chemobox moet u persoonlijk aanbieden bij het personeel van de chemokar (maximaal 50 kg. per keer). Ook kunt u hier kleine elektrische apparaten inleveren.

Batterijen kunnen bij winkels worden ingeleverd, oude medicijnen kunt u ook inleveren bij de apotheek en voor het inleveren van injectienaalden kunt u bij de chemokar een plastic trommeltje krijgen.

Extra informatie

Halteplaatsen chemokar:

  • IJhorst: elke week op donderdag bij de ondergrondse containers van 13.30 uur tot 14.30 uur.
  • Rouveen: elke week op donderdag aan de Prunuslaan van 15.00 uur tot 16.00 uur.
  • Staphorst: elke week op donderdag op de markt van 16.30 uur tot 18.00 uur.

In het gebied buiten de bebouwde kom van IJhorst, Rouveen en Staphorst wordt het KCA op afspraak opgehaald via de klantenservice van ROVA, telefoon: (038) 427 37 77 of e-mail: klantenservice@rova.nl.