Het was afgelopen zaterdag, 10 september, World Suicide Prevention Day. Deze dag was samen met de opening van de reizende fototentoonstelling, hét startsein voor een landelijke campagne '1k z1e j3', waar de gemeente Staphorst aan meedoet. Dit jaar wordt de boodschap van 113 Zelfmoordpreventie uitgedragen op openbare bankjes. Deze bankjes zijn een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat.

Op de bankjes is een goudkleurige plaquette bevestigd met de campagnetekst: een goed gesprek begint met iemand écht zien. In Staphorst is de plaquette op het bankje voor het gemeentehuis bevestigd, Wethouder Alwin Mussche en Laura Dunnink (jongerenwerker Saam welzijn) gingen het gesprek alvast aan.

Wethouder Mussche en een jongerenwerker in gesprek op een bankje

De wethouder vroeg onder andere aan Laura waarom het zo belangrijk is om juist over dit onderwerp in gesprek te gaan. Laura: “Het is belangrijk dat mensen in je omgeving weten dat het soms niet goed met je gaat. Dat je hulp nodig hebt en het in je eentje niet redt. Het is oké om je niet oké te voelen. Daarover praten kan je helpen een weg te vinden.” Laura Dunnink vertelde aan wethouder Alwin Mussche dat de tekst op de bankjes mensen net dat zetje kan geven om eens te vragen hoe het écht met iemand gaat.

Meer bankjes in de kernen

De eerste plaque is geplaatst op het bankje voor het gemeentehuis. De komende tijd worden ook in de andere kernen van de gemeente plaques bevestigd. Alwin Mussche: “Ik hoop dat de tekst op de bankjes mensen nog eens extra motiveert om goed om zich heen te kijken, zich te verdiepen in een ander en, zoals ook op de plaque staat, een ander écht te zien. Want alleen door om te zien naar elkaar, oog te hebben voor een ander en te vragen wordt het taboe op het praten over zelfdoding overwonnen. En wie weet; door het gesprek aan te gaan met iemand kun je net dát verschil maken, waardoor iemand weer een beetje licht ziet en mogelijk verdere hulp zoekt.”

Gesprek kan opluchten

In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding, dat zijn er gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding, er is veel schaamte. Terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk. 113 heeft speciale trainingen(externe link) om dit gesprek te leren voeren en hoopt dat via de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ onder de knie krijgen.