Ook in deze periode van het jaar kun je in onze gemeente cultureel wel wat beleven. Zo werd de ‘Matthäus Passion’ in Rouveen onlangs op indrukwekkende wijze uitgevoerd door Ars Musica. Op 5 mei wordt in Rouveen ‘Het grootste vrijheidskoor van Nederland’ georganiseerd. Een uniek en groots evenement waarbij we het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren. Ook is het nieuwe seizoen van Museum Staphorst begin deze maand geopend. Een vaste waarde voor ons cultuurhistorisch erfgoed. De gemene deler van al deze culturele activiteiten is dat er veel vrijwillige uren van heel veel mensen in zitten om ons iets te doen beleven.

Het Museum Staphorst heeft elk jaar een nieuwe expositie. Dit jaar zijn dat foto’s van Henk van der Leeden. Deze fotograaf heeft vanaf de jaren 80 veel foto’s gemaakt van het Staphorst van toen. Foto’s die herkenning oproepen. Maar ze laten ook iets zien van een verleden dat niet meer terugkomt. Het straatbeeld van toen is anders dan het huidige. Vooral het verschil in klederdracht valt op.

Klederdracht werd in de jaren 80 ook nog door een jongere generatie gedragen. Nu niet meer, hooguit bij een klederdrachtshow of wanneer een aantal scholen op Prinsjesdag naar Den Haag gaan. Zo ben ik ook in groep 8 in Stappester pak naar Den Haag gegaan. Een mooie belevenis. Ik herinner me dat wij voor meerdere fotografen ook een belevenis waren. De dag na ons bezoek aan de hofstad prijkte een foto in de krant waar ik mezelf op herkende. De foto werd uitgeknipt en thuis bewaard.

Toen ik bij de nieuwe tentoonstelling in het museum bij de laatste foto van Henk van der Leeden was aangekomen, zag ik een mooie kleurenfoto en herkende ik de foto van Prinsjesdag 1996...

Wethouder Alwin Mussche