Gemeente Staphorst, Stichting Welzijn Staphorst (SWS) en Woonstichting VechtHorst organiseerden een opruimdag in de Bakkerslaan in IJhorst. Op 18 maart staken ze samen met de bewoners de handen uit de mouwen. De actie is naar aanleiding van het leefbaarheidsonderzoek dat de drie partijen vorig jaar deden. Daaruit kwam de wens om iets aan de tuinen in de buurt te doen.

In de afgelopen maanden hebben de gemeente, SWS en VechtHorst onderzocht wat de inwoners van IJhorst vinden van de leefbaarheid in hun dorp. Via een vragenlijst en persoonlijke gesprekken bleek dat de inwoners best tevreden zijn. Ze beoordelen het wonen in IJhorst gemiddeld met een 7,7. Tijdens een buurtschouw op 3 december konden bewoners samen met de drie partijen uitleg geven over wat ze belangrijk vinden in hun buurt. Uit alle gesprekken kwam onder meer de wens naar voren om de tuinen in de buurt aan te pakken.

Vele handen

Op zaterdag 18 maart gingen bewoners samen met medewerkers van de gemeente, SWS en VechtHorst aan de slag in de straat. Ze kregen daarbij hulp van zorgboerderij Oranjeborg, Prachtlint Staphorst en Dorpsraad IJhorst. De bewoners konden hun afval uit de tuin, maar ook uit hun huis, kwijt in een grote container die daarvoor in de straat stond.

Start actie Steenbreek

Tijdens de opruimdag op 18 maart gaf wethouder Alwin Mussche in de Bakkerslaan het startsein voor de actie Steenbreek in de gemeente Staphorst. Steenbreek is een landelijke actie om minder steen en meer groen in tuinen te krijgen.