De gemeente Staphorst biedt haar inwoners ondersteuning wanneer zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen of wanneer zij geldzorgen hebben. De gemeente kan helpen voorkomen dat er schulden ontstaan of helpen voorkomen dat een nog grotere schuldenlast ontstaat. Er zijn diverse mogelijkheden waar inwoners gebruik van kunnen maken. Deze variëren van toeslagen om de energienota te betalen tot kwijtschelding van aanslagen. De gemeente biedt ondersteuning aan zowel particuliere huishoudens als ook aan gesubsidieerde instellingen en verenigingen.

Energietoeslag 2023

De energieprijzen zijn fors gestegen. Veel huishoudens in Nederland moeten hogere energierekeningen betalen. Huishoudens met een laag inkomen die voldoen aan de voorwaarden krijgen een extra vergoeding via een eenmalig geldbedrag van € 1.300,-. Dit bedrag zal voor iedereen die voldoet aan de voorwaarden gelijk zijn. Belangrijk is dat wij niet kijken naar uw vermogen.

U heeft tot 1 juli 2024 de tijd om een aanvraag in te dienen. Ontvangt u een uitkering van de gemeente? Dan ontvangt u het geld vanzelf op uw bankrekening. U hoeft hier niets voor te doen.

Meer informatie over de energietoeslag

Advies van een energiecoach

Naast de eenmalige vergoeding van het Rijk en de bon voor energiebesparende maatregelen, kunnen alle inwoners van Staphorst sinds kort ook een beroep doen op een energiecoach.

Inwoners die niet weten waar ze moeten beginnen met geld besparen op de energierekening kunnen terecht bij energiecoach Gerwin Nijboer. Na het maken van een afspraak komt hij gratis bij u langs en loopt samen door het huis om te kijken waar u kunt besparen. Dit gesprek duurt ongeveer een uur en na afloop krijgt u een verslag met tips. De tips zijn snel uitvoerbaar waardoor u gelijk bespaart.

Meer informatie over de energiecoach

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Wanneer een inwoner de gemeentelijke belastingen niet kan betalen, is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Het vermogen speelt hierin tevens een rol. Bij vragen over kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen kunnen inwoners contact opnemen met het team Belastingen/WOZ van de gemeente Staphorst.

Meer informatie over kwijtschelding belasting

Hulp nodig bij schulden

Inwoners die hulp willen bij hun schulden, zich zorgen maken over hun inkomen en de rekeningen die zij moeten betalen kunnen bellen naar (0522) 46 74 66 of mailen naar geldzorgen@staphorst.nl.

Meer informatie over (dreigende) geldproblemen