Goed en gezond ontbijten is belangrijk. Om dit te benadrukken mogen kinderen van groep 7/8 van basisschool De Iekmulder uit IJhorst woensdagochtend in de raadzaal ontbijten met burgemeester Jan ten Kate. Een lokale bakker levert de ontbijtspullen en is ook aanwezig. Het ontbijt sluit aan bij de jaarlijkse actie van organisatie Nationaal Schoolontbijt.

Van 9 tot en met 13 oktober schuiven daarvoor 239 burgemeesters uit het hele land samen met een bakker en kinderen van een basisschool uit de gemeente aan tafel voor een gezond begin van de dag. Het ontbijt voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum; met volkorenbrood(jes) en muesli, halfvolle melk en yoghurt, kaas, fruit, groente en ander lekkers.

Met een goed gevulde maag leer je immers beter en kun je ook beter sporten en spelen. Bovendien is gezond eten met voldoende vezels, vitaminen en mineralen, en niet te veel vet juist voor kinderen ook heel belangrijk. Daarom doet de gemeente Staphorst graag mee aan het Nationaal Schoolontbijt. De lokale bakker is aanwezig om over zijn ambacht te vertellen en het resultaat van zijn werk te laten proeven.