Home > Inwoners > Evenementenkalender > Lezing 'Gebroken vleugels, sporen van de luchtoorlog 1940-1945 in de gemeente Staphorst'

Jan Mennink (Hoogeveen) vertelt over het onderzoek dat hij deed naar 123, tijdens de tweede wereldoorlog, neergekomen geallieerde jachtvliegtuigen en bommenwerpers in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. De lezing spitst zich hoofdzakelijk toe op de 4 RAF, 4 USAAF en 2 Luftwaffe toestellen die binnen de gemeente Staphorst neerkwamen. Tijdens de lezing zal Mennink ook ingaan op de betekenis van het bij Zuidwolde gelegen radarstation Marder en de pilotenhulp aan de geallieerde vliegers.

Jan Mennink was in de jaren 1968-1976 luchtmacht vlieger en kwam tijdens die periode voor het eerst in contact met enkele Amerikaanse oud-vliegers die naar de plaats moesten worden gebracht waar ze in de oorlog waren neergekomen. Door die contacten raakte hij geïnteresseerd in de neergekomen toestellen en ging zich erin verdiepen. Veel informatie kon hij via onderzoek, in Amerikaanse, Britse en Nederlandse archieven, verzamelen of kreeg hij ter beschikking van defensie en particulieren. Via organisaties van oud-luchtmacht personeel kwam hij in contact met een aantal overlevenden uit de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Australië, Canada en Nieuw Zeeland die hun verhaal met hem deelden. Met deze informatie gaat hij een overzicht geven van de missies van de vliegeniers en de lotgevallen van de bemanning.

Wilt u er verzekerd van zijn dat er deze avond een zitplaats voor u is, dan kunt u zich van tevoren aanmelden, bij Jan Talen via 0522 46 26 25, 06 - 54 93 51 68 of jtalen@solcon.nl. De entree is € 6,00, inclusief koffie/thee, de bijeenkomst start om 19.30 uur.

Locatie: Museum Staphorst, Gemeenteweg 67, Staphorst
Startdatum van het evenement 11-03-2019