Sluit venster x

Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Alleen op afspraak geopend

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken. Denk er dan aan dat u een mondkapje meeneemt en opdoet tijdens uw bezoek aan het gemeentehuis.

Digitaal waar dat kan

De digitale dienstverlening gaat wel door. Wij adviseren u om zoveel mogelijk zaken digitaal te regelen.

In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

Home > Inwoners > Coronavirus & samenleving > In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.

Situaties waarbij u thuisblijft

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. U kunt het coronavirus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek. In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:

U heeft klachten die passen bij corona

Heeft u (milde) klachten die passen bij het coronavirus? Ga in thuisquarantaine en laat u testen op corona.

Huisgenoten blijven ook thuis

Heeft u huisgenoten? Zij blijven ook thuis als u zware klachten heeft zoals koorts of benauwdheid. Zodra uw huisgenoten klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona. Iedereen die zich laat testen blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Als iedereen in een huishouden thuis blijft, dan heet dit gezinsquarantaine.

U heeft corona

Heeft u een test laten doen en blijkt dat u corona heeft? Dan krijgt u van de GGD te horen wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan.

Huisgenoten en nauwe contacten blijven ook thuis

Heeft u huisgenoten? Dan gaan zij 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor nauwe contacten. Dit zijn de mensen die vaak dicht bij u in de buurt zijn (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter). Zoals een partner die niet bij u woont, een reisgenoot of collega. Als zij klachten krijgen die lijken op corona moeten zij zich ook laten testen.

Uw huisgenoot heeft zware klachten

Heeft iemand in uw huishouden zware klachten die passen bij corona, zoals koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis, ook als zij geen klachten hebben. Zodra iemand klachten krijgt die lijken op corona laat deze persoon zich testen. Alle huisgenoten blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

U bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona

Bent u dicht in de buurt geweest met iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter)? Bijvoorbeeld omdat u partner, reisgenoot of collega bent? Dan gaat u ook 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat u nauw contact had. Als u klachten krijgt die lijken op corona, maakt u een afspraak voor een coronatest. Blijf thuis totdat de uitslag bekend is.

U komt terug uit het buitenland

Vertrekt u uit het buitenland naar Nederland? Als u uit een COVID-19-risicogebied komt (vaak met een oranje reisadvies) gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. In het reisadvies voor het land of gebied waaruit u vertrekt staat of quarantaine nodig is bij aankomst in Nederland. Er gelden een aantal uitzonderingen. Zo mogen kinderen van 4 t/m 12 jaar wel naar school, sport en kinderopvang.

Lees op de pagina Thuisquarantaine na aankomst in Nederland welke regels voor u gelden.

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

  • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Er komt niemand bij u op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen. Kan dit echt niet? Dan mag u alleen als u geen klachten heeft die lijken op corona naar buiten voor een boodschap.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • U werkt thuis. Als u in de zorg werkt mag u alleen bij uitzondering en onder voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
  • U reist niet met het openbaar vervoer.

Hulp en luisterend oor bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die met u kan kijken naar hulp in de buurt. Wilt u graag contact en een luisterend oor tijdens uw quarantaine? Dan kunt u contact opnemen met de Landelijke Luisterlijn 24/7 op nummer 0900-0767.

Quarantaine ingekort van 14 naar 10 dagen

De duur van de thuisquarantaine was 14 dagen. Uit het Nederlandse bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat 10 dagen quarantaine veilig is.