Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Waarvoor gebruikt de belastingdienst de WOZ-waarde?

Home > Inwoners > Belastingloket, veelgestelde vragen > Algemene vragen over de WOZ > Waarvoor gebruikt de belastingdienst de WOZ-waarde?

Waarvoor gebruikt de belastingdienst de WOZ-waarde?

De Belastingdienst beschikt over alle WOZ-waarden van de gemeenten. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor:

• De inkomstenbelasting voor het eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait), en vermogensrendementsheffing voor woningen die "niet tot hoofdverblijf dienen" en de afschrijving van bedrijfsgebouwen
  • De vennootschapsbelasting voor de afschrijving van bedrijfsgebouwen.
  • De Belastingdienst kan de waardegegevens ook gebruiken bij andere belastingen, maar is dit niet verplicht.
  • De erfbelasting.

In een aantal gevallen komt het object waarvoor de WOZ-waarde is vastgesteld niet overeen met het object dat voor de Rijksbelastingdienst van belang is. Dit komt met name voor bij boerderijen, woon-/winkelpanden en woningen met praktijk of kantoor aan huis. In die gevallen is voor de rijksheffingen alleen de waarde van het woongedeelte van belang. De waarde van het woongedeelte kan niet (rechtstreeks) aan de WOZ-beschikking ontleend worden, maar kan soms wel van de WOZ-waarde of het daaraan ten grondslag liggende taxatieverslag afgeleid worden.