Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Zijn we echt het beste jongetje van de klas qua energie?

Home > Inwoners > Actuele berichten > Zijn we echt het beste jongetje van de klas qua energie?

Zijn we echt het beste jongetje van de klas qua energie?

Dit item is verlopen op 01-06-2020.

De gemeente Staphorst werkt mee aan de Regionale Energie Strategie (RES) West-Overijssel. Wekelijks plaatsen wij daarom een artikel om u te informeren over het hoe en waarom van de RES.

In discussies over duurzaamheid en energie hoor je in Nederland vaak dat we ‘het beste jongetje van de klas’ zijn. En dat we dat niet moeten willen zijn. Maar hoe doet Nederland het ten opzichte van buurlanden en de rest van Europa werkelijk, als het gaat om het opwekken van duurzame energie? In Europa zijn er afspraken gemaakt hoeveel procent van het energieverbruik we duurzaam willen opwekken in 2020. Die afspraak is 14%. In 2019 bleven we steken bij 7,4%. Er is geen land in de Europese Unie dat slechter scoort dan Nederland!

Staafdiagram behaalde doelstellingen landen Europese Unie voor 2020

De Europese Unie bestaat uit 27 landen. Twaalf landen hebben in 2018 al hun doelstellingen gehaald voor 2020. Daarbij is het goed om te weten dat niet elk land dezelfde opgave kreeg. Voor Nederland is er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat het een dichtbevolkt land is en geen gebruik kan maken van waterkracht. We zijn in Nederland dus bezig met een inhaalslag. We hebben nog heel wat te doen om onze doelstellingen te halen. Met de regionale energiestrategie kunnen we samen aanpakken en versnellen!

Zie voor meer informatie

Duurzaam Staphorst 2050