Sluit venster x

Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Alleen op afspraak geopend

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Digitaal waar dat kan

De digitale dienstverlening gaat wel door. Wij adviseren u om zoveel mogelijk zaken digitaal te regelen.

Waarschuwing voor blauwalg in Zoeggat Kerkenland

Home > Inwoners > Actuele berichten > Waarschuwing voor blauwalg in Zoeggat Kerkenland

Waarschuwing voor blauwalg in Zoeggat Kerkenland

RSS
Zandwinningsplas Kerkenland

Er is blauwalg geconstateerd in het Zoeggat Kerkenland. Dat wil zeggen dat zwemmen op die plek gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dit meldt het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Als u in aanraking komt met blauwalgen, kunt u last krijgen van irritatie aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook dieren kunnen ziek worden van de blauwalg, laat dus bijvoorbeeld uw hond niet zwemmen in het water of uit het water drinken wanneer u twijfelt of het water wel in orde is.

Blauwalgen zitten van nature in het oppervlaktewater. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Bij hogere watertemperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en in sommige gevallen blauw-groene drijflagen vormen. Als de bacteriën afsterven kunnen gifstoffen (toxines) in het water terecht komen. Niet alle blauwalgen maken overigens gifstoffen aan.

Wysiwyg