Vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Home > Inwoners > Actuele berichten > Vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

RSS
Dit item is verlopen op 31-12-2019.

Nu het winter is gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u een houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof.

Schadelijke stoffen

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook komen er kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide vrij. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.

Stook wijzer

U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout. Wilt u weten wanneer u de open haard of houtkachel beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt.

Wist u dat:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • U geen geverfd of geïmpregneerd hout mag verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Wysiwyg