Voorkom nare geurtjes en ongedierte in de gft-container

Home > Inwoners > Actuele berichten > Voorkom nare geurtjes en ongedierte in de gft-container

Voorkom nare geurtjes en ongedierte in de gft-container

Dit item is verlopen op 01-09-2019.
Vrouw leegt emmer met gft-afval in groene container

Vooral in de zomer bestaat een flink deel van ons afval uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het warme weer kan er voor zorgen dat het afval in de gft-container gaat stinken. Daarnaast kan een volle gft-container in de zon vliegen aantrekken. De vliegen kunnen eitjes in de container leggen waardoor er uiteindelijk maden in de container kunnen komen.

Tips om nare geurtjes te voorkomen

• Leg een dunne krant op de bodem van uw gft-container, dit voorkomt dat gft-afval achterblijft na het legen en het absorbeert eventueel aanwezig vocht.
  • Plaats uw container indien mogelijk in de schaduw.
  • Laat het deksel iets openstaan door er bijvoorbeeld een blokje hout tussen te plaatsen.
  • Laat vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor u het in de container gooit.
  • Wikkel voedselresten in een stukje krant.
  • Wissel (vochtig) keukenafval af met droog tuinafval.
  • Maak de container na het legen schoon met bijvoorbeeld groene zeep.

Tips om maden en ander ongedierte te voorkomen:

• Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
  • Klimop is giftig voor maden. Af en toe een paar verse takjes klimop in de container helpt om maden te voorkomen.

Gft-afval is grondstof

Goed gescheiden gft-afval zoals gemaaid gras, oud brood of snijresten van eten, zoals aardappelschillen en stronken van bijvoorbeeld bloemkool is weer grondstof voor nieuwe producten. Van uw gft-afval wordt groen gas en compost gemaakt. Let op, alleen goed gescheiden gft-afval is grondstof voor nieuwe producten. Vervuild gft-afval kan niet worden gerecycled.

Meer informatie

Meer informatie over het scheiden van gft vindt u op www.rova.nl/gft. Heeft u vragen over de inzameling van gft? Neem dan contact op met het ROVA Klantcontactcentrum, 038 427 37 77 of via www.rova.nl/contact. Het ROVA Klantcontactcentrum is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

T. (0522) 46 74 00 of bel: 140522
E. gemeente@staphorst.nl