Veilig op pad met de motor

Home > Inwoners > Actuele berichten > Veilig op pad met de motor

Veilig op pad met de motor

RSS
Logo met motorrijder

Motorrijden is mooi. Maar helaas ben je als motorrijder ook heel kwetsbaar in het verkeer. Deze 7 handige tips helpen om veilig op pad te gaan!

 1. Een goede bandenspanning zorgt voor beter stuurgedrag, een betere wegligging, een kortere remweg én een langere levensduur van je banden. Check je bandenspanning regelmatig.
   
 2. Check voor vertrek of de remmen goed werken. Bekijk ook regelmatig of de remblokjes nog dik genoeg zijn en of er voldoende remvloeistof in de reservoirs zit. Laat het vervangen of bijvullen van die vloeistof aan een expert over.
   
 3. Controleer de schokdempers. Duw je motor even diep in de veren. Blijft hij nadeinen als hij weer omhoogkomt? Dan staat je demping misschien te zacht, of heb je mogelijk lekke of versleten schokbrekers.
   
 4. Controleer alle verlichting. Goede verlichting is belangrijk om in alle rijomstandigheden goed voor je te kunnen kijken. Rij altijd met je licht aan, ook overdag. Zo zien andere weggebruikers jou beter.
   
 5. Draag opvallende en beschermende kleding. Of het nu zomer is of winter, warm of koud; trek een goed beschermend motorpak aan. Kleding met reflecterend materiaal vergroot je zichtbaarheid.
   
 6. Door goed om je heen te kijken en vooruit te denken, kun je ongelukken voorkomen. Als motorrijder moet je bedachtzaam zijn op het gedrag van medeweggebruikers, zodat je daar goed op kunt anticiperen.
   
 7. Oefen met sturen en remmen. Na een lange tijd niet te hebben gereden, ben je het niet meteen verleerd. Maar het rijden is wel weer even wennen. Doe het kalm aan, zeker in het begin. Bouw het motorrijden in het voorjaar rustig weer op.

Meer handige tips voor een veilige motorrit vindt u op de website van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid Oost-Nederland.

Wysiwyg