Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken. Denk er dan aan dat u een mondkapje meeneemt en opdoet tijdens uw bezoek aan het gemeentehuis.

Twee weken IkPas: Hoe gaat het tot nu toe?

Home > Inwoners > Actuele berichten > Twee weken IkPas: Hoe gaat het tot nu toe?

Twee weken IkPas: Hoe gaat het tot nu toe?

Dit item is verlopen op 15-02-2021.

We zijn nu over de helft met IkPas. Een actie waarbij onze IkPas ambassadeurs inwoners, organisaties en verenigingen aanmoedigen om 30 dagen geen alcohol te drinken.

Vera van der Vegt, praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk is al vanaf september bezig met een actievere en gezondere leefstijl. Ze heeft dan ook geen moeite de alcohol nu te laten staan. “Mensen vragen weleens: Heb je dan echt nooit zin in een drankje? Nou, eigenlijk niet nee.”

Los van de gezondheidsvoordelen, wil ze zelf vooral meer bewust worden van haar eigen alcoholgebruik. “Drink ik omdat het sociaal wenselijk is, of omdat ik het lekker vind? Ook in mijn werk waar ik bezig ben met preventieve gezondheidszorg is bewustwording van alcoholgebruik een belangrijk onderdeel. Door mee te doen kan ik mijn ervaringen delen met patiënten en hen motiveren.” Ze voelt zich ook veel fitter nu ze niet drinkt. “Zeker in deze hectische tijd met avond-, nacht- en weekenddiensten én twee ondernemende peuters thuis, kan ik dat ook wel heel goed gebruiken”, zegt ze lachend.

“Ben je nog nuchter?”, vroegen mensen afgelopen weekend op social media aan ambassadeur Arianne Lagerburg. Net als Vera kost het volhouden haar weinig moeite. Arianne vindt het een goed moment om even wat bewuster stil te staan bij je eigen alcoholgebruik. “In mijn werk voor Stichting Welzijn Staphorst heb ik zeker ook de schaduwkanten van alcoholgebruik gezien. Door eenzaamheid, of omdat mensen de gewoonte hebben om elke avond iets te drinken. Dat kan van kwaad tot erger gaan. En kinderen volgen vaak weer het voorbeeld van hun ouders.”

Maar voor haarzelf is alcohol geen issue. “Ik drink vooral een glaasje voor de gezelligheid bij een etentje, feestje of verjaardag. Mijn man kreeg toevallig net een fles champagne van zijn werk, voor de online nieuwjaarsborrel. ‘Daar doe ik nu dus even niet aan mee!”

Meer informatie, handige tips en nuttige weetjes zijn te vinden op www.ikpas.nl/staphorst.

IkPas ambassadeurs gemeente Staphorst, zet je alcoholgebruik in januari op pauze

Ambassadeurs gemeente Staphorst: Sietske de Wijs (gemeente Staphorst), Vera van der Vegt (Huisartspraktijk Rouveen), Arianne Lagerburg (Stichting Welzijn Staphorst), Leroy Stam (jeugdagent Staphorst), wethouder Alwin Mussche. Niet op de foto: Yteke Rijlaarsdam (SAAM Welzijn) en Aldert-Jan Semplonius (Poiesz supermarkt).