Toename overlast eikenprocessierupsen

Home > Inwoners > Actuele berichten > Toename overlast eikenprocessierupsen

Toename overlast eikenprocessierupsen

Dit item is verlopen op 01-08-2019.

Er is op dit moment een enorme overlast van eikenprocessierupsen. Niet alleen in de gemeente Staphorst, heel Nederland heeft er last van.

Vanwege het grote aantal meldingen is het niet mogelijk om alle plekken waar eikenprocessierups voorkomt te bestrijden. Ook is het onmogelijk om op alle meldingen een reactie op te geven. Hiervoor vraagt de gemeente geduld en begrip van de inwoners. De prioriteit ligt bij de bestrijding van plekken waar veel kinderen komen (zoals scholen) en bij drukbezochte plekken.

Wilt u een locatie melden? Doe dit niet telefonisch, maar online via www.staphorst.nl/meldingen.

Wees bedachtzaam!

De eikenprocessierups kunt u ook op de grond aantreffen en de brandharen van de rups kunnen met de wind wel tot 100 meter ver komen. Wees daarom bedachtzaam, bijvoorbeeld:

• probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen en spinselnesten zoveel mogelijk te vermijden;
  • vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien;
  • ga niet zomaar op de grond zitten;
  • laat uw hond aangelijnd lopen, zodat u kunt zien waar hij aan snuffelt;
  • zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen;
  • maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups;
  • hang de was niet buiten te drogen;
  • sluit ramen wanneer de brandharen de woning in waaien.

Gezondheidsklachten en behandeling

Contact met de eikenprocessierups kan voor gezondheidsklachten zorgen. De brandharen van de eikenprocessierups dringen bij aanraking gemakkelijk in huid, ogen en luchtwegen. De klachten die dan op kunnen treden zijn:

• pijnlijke, rode, huiduitslag, gepaard met jeuk (kan tot twee weken aanhouden);
  • bij oogcontact: binnen enkele uren pijnlijke en jeukende zwellingen/irritaties;
  • bij inademing: slikklachten en ontstekingen van het slijmvlies van neus, keel en luchtwegen;
  • een allergische reactie, waardoor klachten veel sneller kunnen optreden.

Ook bij dieren (vooral honden en paarden) kunnen klachten ontstaan.

Behandeling

Bent u in aanraking geweest met (de haren van) een eikenprocessierups, onderneem dan de volgende stappen:

• ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven;
  • was of spoel de huid of ogen goed met water;
  • was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C);
  • gebruik ter verlichting van de klachten een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera;
  • neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken.

Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vindt u op de website www.oakie.info.

T. (0522) 46 74 00 of bel: 140522
E. gemeente@staphorst.nl