Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer

Home > Inwoners > Actuele berichten > Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer

Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer

RSS
Dit item is verlopen op 20-12-2019.

Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat slechts 25% van de huishoudens een koolmonoxidemelder heeft en 50% van de Nederlanders gelooft geen risico te lopen op CO-vergiftiging.

CO-incidenten vooral in eigen woning

Iedereen kan getroffen worden door CO-vergiftiging. Want koolmonoxide ruik, zie en proef je niet. Dat maakt het levensgevaarlijk. Koolmonoxide ontstaat vooral in de eigen woonomgeving van mensen. Jaarlijks overlijden hierdoor in Nederland vijf tot tien personen. Mogelijk ligt het aantal doden veel hoger, omdat de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging niet altijd worden herkend.

Veel CO-incidenten door nieuwe ketels

Nog vaak wordt gedacht dat alleen oude cv-ketels, geisers en gaskachels de boosdoener zijn. De brandweer ziet ook veel incidenten met nieuwe ketels die worden aangesloten op bestaande afvoerkanalen. Hier kan dan koolmonoxide vrijkomen doordat de aansluiting niet deugt. Een verkeerde installatie of het niet laten onderhouden van een gloednieuwe ketel kan dus ook de oorzaak zijn van koolmonoxidevergiftiging.

CO-melder levensreddend

Een kwart van de mensen geeft aan niet te weten hoe te handelen bij koolmonoxidevergiftiging. Daarom is op 5 november de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart. Deze campagne is een samenwerking tussen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Onder het motto ‘ventileer, controleer en alarmeer’ wordt aandacht gegeven aan wat u kunt doen om CO-vergiftiging te voorkomen.

Doe de test

Wat weet u over koolmonoxide? Doe de test op brandweer.nl. Op deze website vindt u ook meer informatie over de juiste plaatsing van een CO-melder.

Wysiwyg