Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Schuldhulpverlening voor ondernemers

Home > Inwoners > Actuele berichten > Schuldhulpverlening voor ondernemers

Schuldhulpverlening voor ondernemers

Hebt u als ondernemer financiële problemen en twijfelt u of u wel door kunt gaan met uw onderneming? Dan kan de overheid u waarschijnlijk helpen.

Bij het oplossen van schulden zijn er twee instrumenten die we kunnen inzetten. Allereerst is er de wettelijke regeling voor zelfstandigen, de Bbz. Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. Bbz staat voor ‘Besluit bijstandverlening zelfstandigen.’ De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. Het gaat dan om tijdelijke inkomensaanvulling tot het sociaal minimum of om een bedrijfskrediet.

Of een zelfstandig ondernemer Bbz krijgt en hoeveel hangt af van de situatie. Als u denkt in aanmerking te komen voor deze regeling, kunt u contact opnemen met het Regionaal Bureau Zelfstandigen via het telefoonnummer 038 - 498 44 80. Het RBZ is gevestigd in het Stadskantoor aan het Lübeckplein 2 in Zwolle. Samen met een consulent doorloopt u hier de volgende stappen:

1. Intakegesprek;
  2. controle of uw bedrijf binnen de kaders van de regeling valt;
  3. indienen aanvraag voor krediet en/of uitkering voor levensonderhoud.

U wordt niet als zelfstandige aangemerkt als u met inkomen uit een andere bron volledig in uw bestaan kan voorzien. Bijvoorbeeld als uw partner een inkomen heeft. Verder bestaat er in de meeste gevallen geen recht op bijstand als uw bedrijf niet levensvatbaar is.

Mocht het Bbz geen adequate oplossing voor u zijn, bijvoorbeeld doordat u niet aan de voorwaarden voor het Bbz voldoet, dan kunt u gebruik maken van de gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). De gemeente bekijkt de mogelijkheden binnen het Bbz en de Wgs op basis van uw individuele situatie. Ook deze regeling wordt voor de gemeente Staphorst uitgevoerd door het RBZ in Zwolle.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Regionaal Bureau Zelfstandigen in Zwolle.