Nestkastjes opgehangen ter bestrijding van eikenprocessierupsen

Home > Inwoners > Actuele berichten > Nestkastjes opgehangen ter bestrijding van eikenprocessierupsen

Nestkastjes opgehangen ter bestrijding van eikenprocessierupsen

Dit item is verlopen op 01-06-2017.

Aan de J. J. Gorterlaan, Rijksparallelweg, Oude Achthoevenweg, Veldhuisweg en Reggersweg in de gemeente Staphorst zijn deze week vijftig nestkastjes opgehangen. De gemeente heeft de nestkastjes door Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o.’ laten maken ter bestrijding van de eikenprocessierups.

In april komen de eieren van de eikenprocessievlinder uit. De rupsen hebben pijlvormige brandharen. Door deze brandharen kunnen bij mensen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Het mooiste is natuurlijk als de eikenprocessierups wordt bestreden door natuurlijke vijanden. Eén van deze vijanden zijn mezen. Van pimpelmezen en koolmezen is bekend dat ze veelvuldig gebruik maken van nestkasten. Door het plaatsen van nest gelegenheid wordt naar verwachting de populatie van de mezen én de druk op rupsen om opgegeten te worden verhoogd. Wethouder Bert Krale: "Mooi om samen met de Natuurbeschermingsvereniging te werken aan de bestrijding van deze rups". De nestkastjes, gemaakt van duurzaam platohout en voorzien van korfjes, zijn opgehangen op wegen waar eikenprocessierupsen voorkomen.

Een nestkastje aan een eikenboom langs de openbare weg.

De gemeente Emmen heeft al eerder nestkastjes opgehangen voor vogels en geconstateerd dat er dankbaar gebruik van is gemaakt. Daarbij hebben zij ook vogels de eikenprocessierupsen zien opeten.