Nestkasten ter bestrijding eikenprocessierups

Home > Inwoners > Actuele berichten > Nestkasten ter bestrijding eikenprocessierups

Nestkasten ter bestrijding eikenprocessierups

Dit item is verlopen op 16-02-2019.
Nestkastje aan een eikenboom

Ter bestrijding van de eikenprocessierups stelt de gemeente nestkasten beschikbaar voor inwoners die langs wegen met eiken wonen.

De nestkasten worden gemaakt door de ‘Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o.’. Een eerdere proef met nestkasten aan gemeentelijke bomen blijkt succesvol. Pimpelmezen en koolmezen maken veel gebruik van nestkasten. Daarnaast eten ze de eikenprocessierupsen.

Wethouder Bert Krale geeft aan: "Ik ben er trots op dat we sinds 2016 als eerste gemeente in Overijssel dit natuurvriendelijke middel inzetten. Het bleek succesvol en andere gemeenten volgden ons voorbeeld. Mooi dat we nu voor het derde jaar op rij de ondersteuning van de vogelstand en de bestrijding van de vervelende eikenprocessierups combineren."

De gemeente stelt één nestkast per adres beschikbaar. Deze dient op het eigen terrein te worden opgehangen aan een boom. Ook moet een eigenaar zelf het kastje onderhouden en schoonmaken. Hieronder is een kaartje te downloaden waarop te zien is langs welke wegen eikenprocessierupsen voorkomen. Neem voor meer informatie, of om u aan te melden, contact op met Suzan Brand, via s.brand@staphorst.nl of (0522) 46 75 20.

Aanmelden kan tot uiterlijk 15 februari 2019. Op basis van de aanmeldingen worden de nestkasten besteld en krijgt u (per mail) bericht wanneer u de nestkast kan komen ophalen op de gemeentewerf.

Te downloaden: