Lever uw taxussnoeisel in voor strijd tegen kanker

Home > Inwoners > Actuele berichten > Lever uw taxussnoeisel in voor strijd tegen kanker

Lever uw taxussnoeisel in voor strijd tegen kanker

RSS

Heeft u in uw tuin een taxushaag staan? Breng tussen 15 juni en 31 augustus het snoeiafval naar de speciale inzamelbak op het ROVA milieubrengstation, Rijnlandstraat 2 in Zwolle.

De Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van de taxushaag ook zo waardevol. Dit bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van Taxus.

Alleen zuiver en jonge taxussnoeisel kan worden gebruikt als grondstof voor het medicijn.

  • Zuiver: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is waardeloos.
  • Jong: alleen het éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

Het inzamelen van taxussnoeisel is een initiatief van stichting Taxus voor Hoop. Ook gemeente Staphorst levert een bijdrage. We hebben namelijk veel taxushagen in onderhoud. Het snoeiafval van deze taxushagen levert elke snoeibeurt vier volle bigbags op. En elke volle bigbag met een kubieke meter aan taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie!