Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Kranslegging Dodenherdenking 4 mei 2020

Home > Inwoners > Actuele berichten > Kranslegging Dodenherdenking 4 mei 2020

Kranslegging Dodenherdenking 4 mei 2020

kranslegging Staphorst

In beslotenheid legden burgemeester G.J. Kok en een vertegenwoordiger van de Stichting 4 mei Staphorst op maandag 4 mei een krans en bloemen bij het monument op het Marktplein.

Ieder jaar herdenken wij op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het is een belangrijk moment voor ons land en dorp, een gebeurtenis die ons in gedachten altijd weer verenigt met allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In beslotenheid

Dit jaar is de herdenking in meerdere opzichten bijzonder. Ten eerste is het in 2020 vijfenzeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Een jaar waarbij een bijzondere herdenking past. Daaraan is dan ook lang en hard gewerkt door velen in het land en ons dorp.

Toen deed zich echter een bijzondere omstandigheid voor. Door het coronavirus zijn landelijk alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag afgelast. Zo ook in Staphorst. Het Nationaal Comité heeft plaatselijke autoriteiten en organisatoren opgeroepen om wel bloemen te blijven leggen, maar overal zonder publiek. In overleg met de Stichting 4 mei Staphorst heeft de gemeente Staphorst besloten om aan deze oproep gehoor te geven.

Wegens de bijzondere omstandigheden vond de kranslegging dit jaar daarom plaats in strikte beslotenheid. Daarnaast hing de gemeente de vlag halfstok en klonken de kerkklokken tot de landelijke minuut stilte om 20.00 uur.

Oorlogsmonument

Burgemeester G.J. Kok en een vertegenwoordiger van de Stichting 4 mei Staphorst legden een krans en bloemen bij het monument aan het Marktplein. Dit monument herdenkt de inwoners van de gemeente Staphorst die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië. Het monument herdenkt tevens de gedeporteerden vanuit de drie kampen in de gemeente, kamp Beugelen, kamp Conrad en kamp 't Wiede Gat. Vanuit deze kampen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse mensen gedeporteerd.

Het was een sobere plechtigheid bij het oorlogsmonument, met 44 namen in steen gehouwen, daar in het hart van ons dorp. Soberder dan in andere jaren, maar niet minder gemeend dan anders. Want die 44 namen staan voor mensen wier gemis in ons dorp nog altijd wordt gevoeld, namen van mensen die niet alleen voortleven in het hart van het dorp, maar in zo onnoemelijk veel harten en gedachten van familie, nabestaanden en dorpsgenoten.