Sluit venster x

Op vrijdagmiddag 12 augustus is het helaas niet mogelijk om online of telefonisch een afspraak te maken. Dit vanwege technisch onderhoud aan het afsprakensysteem. Excuses voor de overlast. Probeert u het op een ander moment?

Inzet broedkasten om eikenprocessierups te bestrijden

Home > Inwoners > Actuele berichten > Inzet broedkasten om eikenprocessierups te bestrijden

Inzet broedkasten om eikenprocessierups te bestrijden

RSS
Broedkast natuurlijke vijanden eikenprocessierups

De gemeente Staphorst zet dit jaar voor het eerst tien broedkasten in om de eikenprocessierups te bestrijden. In de broedkasten zitten natuurlijke vijanden van de rupsen afkomstig uit onze gemeente, zoals vliegen en sluipwespen. De kasten worden geplaatst in geschikte bermen in de buurt van eikenbomen.

Wethouder Alwin Mussche: “De resultaten van de proeven met broedkisten in andere gemeenten zijn veelbelovend. Door de kisten waren er meer natuurlijke vijanden, waardoor er minder overlast is van de rupsen.” De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten als jeuk en huiduitslag veroorzaken.

Preventieve bestrijding in mei

In mei startte de gemeente met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf spoot de eiken langs een aantal wegen in met een biologisch middel met bacteriën. Dit om het ongemak van deze rupsen te voorkomen. Naast de preventieve bestrijding laat de gemeente ook, wanneer er toch eikenprocessierupsen verschijnen die overlast veroorzaken, deze nesten en rupsen wegzuigen door een speciale bestrijdingsdienst. Lees meer over de gemeentelijke aanpak van de eikenprocessierups.

Voorkomen door biodiversiteit

Tuineigenaren in de gemeente Staphorst kunnen ook helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups door te zorgen voor meer biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in de tuinen worden namelijk insecten en tuinvogels aangetrokken die rupsen eten.

Wysiwyg