Op vrijdagmiddag 12 augustus is het helaas niet mogelijk om online of telefonisch een afspraak te maken. Dit vanwege technisch onderhoud aan het afsprakensysteem. Excuses voor de overlast. Probeert u het op een ander moment?

Inschrijving gemeente is voorwaarde kosteloos trouwen

Home > Inwoners > Actuele berichten > Inschrijving gemeente is voorwaarde kosteloos trouwen

Inschrijving gemeente is voorwaarde kosteloos trouwen

Om kosteloos te kunnen trouwen in de gemeente moet voortaan één van de partners ingeschreven staan in de gemeente Staphorst. Het college heeft dit besloten, omdat er met enige regelmaat gratis huwelijken werden voltrokken van inwoners uit omliggende gemeenten.

Sinds 1897 is het bij wet geregeld dat het in iedere gemeente mogelijk moet zijn om kosteloos te trouwen. In de gemeente Staphorst is dat op maandagochtend tussen 09.00 en 10.00 uur. Dit is een voltrekking zonder toespraak en er mogen maximaal zes personen bij aanwezig zijn. Voor het zogeheten kosteloos trouwen worden dan alleen de kosten voor eventuele uittreksels en het trouwboekje in rekening gebracht.

Kosteloos trouwen voor inwoners gemeente Staphorst

De laatste jaren is het kosteloos trouwen populair. Dit zorgt ervoor dat er in sommige gemeenten een wachtlijst is, waardoor bruidsparen uitwijken naar omliggende gemeenten. In 2020 werden er in Staphorst 34 huwelijken kosteloos gesloten, waarbij 11 bruidsparen niet in Staphorst woonden. Over 2021 woonden 5 bruidsparen van de in totaal 27 kosteloos gesloten huwelijken niet in de gemeente en dit jaar zijn er 16 huwelijken kosteloos gesloten, waarvan 6 paren uit een andere gemeente komen. Met het stellen van de voorwaarde aan het kosteloos trouwen, wil de gemeente deze dienstverlening alleen nog aanbieden aan de inwoners van gemeente Staphorst.