Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Groen licht voor water- en natuurplannen

Home > Inwoners > Actuele berichten > Groen licht voor water- en natuurplannen

Groen licht voor water- en natuurplannen

Waterschap Drents Overijselse Delta heeft plannen om gebieden in de gemeente Staphorst te herinrichten. Het gaat om de Vledders en Leijerhooilanden, Spoortippe en Punthorst.

Vledders en Leijerhooilanden

Hier verbetert het waterschap het waterbeheer en in samenwerking met Landschap Overijssel wordt dit gebied nabij IJhorst nog natuurlijker en ecologisch waardevoller gemaakt. Een belangrijk onderdeel van de natuurontwikkeling is het verhogen van het grondwaterpeil. Mede door de sterke toestroom van kwelwater uit de ondergrond en de kwaliteit van het grondwater kan hier prachtige natuur teruggebracht worden.

Spoortippe en Punthorst

Hier verbetert het waterschap het watersysteem door onder meer 18,5 kilometer aan watergangen te verbreden. Hierdoor kan overtollig water in natte perioden beter worden afgevoerd. Door het plaatsen stuwtjes kan water in droge perioden juist beter worden vastgehouden. Langs de Beentjesgraven wordt een waterberging aangelegd om hier bij veel regen tijdelijk water te kunnen parkeren. Deze waterberging wordt geschikt gemaakt voor de aanleg van een zonnepark.

Planning

Voor alle plannen geldt dat 2020 wordt besteed aan de verdere voorbereiding en dat naar verwachting de werkzaamheden in 2021 van start kunnen gaan. Op de website van het waterschap is hierover meer informatie te vinden:

Foto: Waterschap Drents Overijselse Delta